Hlavní navigace

exPRESS: České ekonomika dobře rostla, je více podnikatelů

1. 11. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Také třetí čtvrtletí letošního roku přesvědčilo o tom, že Česko má dobrý růst ekonomiky. Výhledy na další čtvrtletí už tak optimistická nebudou. Svaz průmyslu a dopravy vyzval vládu k hledání řešení, ekonomika začíná zpomalovat.

Počet podnikatelů v Česku neustále roste »

Česká správa sociálního zabezpečení zveřejnila údaje podle kterých počet podnikatelů v České republice vzrostl o téměř deset tisíc. Stalo se tak za třetí čtvrtletí letošního roku. Podle vyjádření Hospodářské komory je nárůst způsoben dobrým růstem ekonomiky a optimismem spojeným v počátkem roku.

Za třetí čtvrtletí letošního roku se podle České správy sociálního zabezpečení počet podnikatelů v České republice zvýšil skoro o deset tisíc. Podle prezidenta Hospodářské komory České republiky Petra Kužela je tento nárůst způsoben zejména setrvačností, kdy v první polovině letošního roku ekonomika rostla velmi uspokojivým tempem a v zemi převládal optimismus. Podle Kužela lze také část zásluh přiznat provedeným reformám, jež podpořily podnikatelské prostředí. Nejvíce asi novela živnostenského zákona, která významně zjednodušila začátky podnikání.

exPRESS - Koleje 01
Finanční krize

Z Čech pomalu mizí tradiční výrobní firmy

Některé z nich zkrachovaly, jiné ukončily činnost a některé přesunuly svou výrobu dále na východ. Nyní se díky krizi jejich seznam ještě rozšíří.

Svaz průmyslu a dopravy vyzval k řešení hospodářské situace ČR

Česká ekonomika začíná zpomalovat svůj růst. K tomuto faktoru se přidávají i vysoké ceny energií a jiných vstupů a kurz české koruny. Svaz průmyslu a dopravy se proto rozhodl apelovat na vládu ČR a požadovat rychlé řešení stávající hospodářské situace.

Česko je drahé. Odejdou automobilky na východ?

Nezájmem o produkty trpí většina evropských automobilek, včetně těch českých. Problémy v odvětví se nejvíce odráží na prodeji aut vyšších tříd.

exPRESS - Koleje 02
Legislativa a státní správa

Zákon o ekologické újmě už nabyl účinnosti

Zákon obsahuje povinnosti jednotlivých subjektů k předcházení ekologické újmy a případně její nápravě a seznam činností, na které se zákon vztahuje.

Analytici kritizují opatření Evropské komise

Rozhodnutí Evropské komise povolit členských státům překročení rozpočtových schodků je podle oslovených analytiků velmi nešťastným řešením. Státy tak mohou učinit v případě, že budou chtít zabránit zpomalení ekonomického růstu způsobené finanční krizí.

exPRESS - Koleje 03
Provoz firmy

Podnikatelé v Bruselu hlasovali pro odstranění bariér v jejich činnosti

Mezi 638 hlasujícími zástupci podniků bylo i 20 podnikatelů z České republiky.

Na mýtné si lehké náklaďáky ještě počkají

Mýtné se v České republice bude od začátku příštího roku i nadále vztahovat pouze na těžké kamiony a autobusy o hmotnosti 12 tun a více. Návrh novely zákona, který měl zřídit povinnost platit mýtné i pro všechna ostatní vozidla nad 3,5 tuny totiž neprošel.

skoleni_15_4

Sliby chyby – na dálnice mohou řidiči v zimě stále v „letňácích“

Nové značení Zimní výbava se zatím na českých dálnicích neobjeví. Řidiči tedy budou moci na dálnici jezdit i s letními gumami. Jiná situace bude na komunikacích, o kterých rozhodovací pravomoc náleží na krajských úřadech.

Víkendová Bomba

Výběr nejlepšího týdenního videa ze serveru Bomba.cz

Zábava v metru

Kdo podle vás může za současnou finanční krizi?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).