Hlavní navigace

Daň z nabytí nemovitých věcí hradí ode dneška výhradně kupující

1. 11. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ode dneška platí daň z nabytí nemovitých věcí výhradně kupující. Zároveň končí institut ručení za nezaplacenou daň.

Až do včerejška platilo, že poplatníkem daně byl primárně prodávající. Zároveň ovšem kupující ručil za to, že prodávající daň odvede. V kupní nebo směnné smlouvě se ale šlo dohodnout, že poplatníkem daně bude kupující. Co se týče sazby daně, ta zůstává na 4 %.

Jaký je rozhodný den

Kromě toho, že daň z nabytí nemovitých věcí nově platí kupující, není už ani možná smluvní dohoda mezi účastníky transakce o přenosu daňové povinnosti na prodávajícího (převodce). Rozhodným dnem vzniku daňové povinnosti je vždy den nabytí vlastnického práva k nemovité věci. V nejčastějších případech (kupní, směnné smlouvy) je u nemovitých věcí zapisovaných do katastru nemovitostí tímto rozhodným dnem den právních účinků vkladu do katastru, upřesnila Petra Petlachová, mluvčí Generálního finančního ředitelství.

Daně x

Jestliže ke vzniku daňové povinnosti došlo ještě před dnešním dnem, platí původní znění zákonného opatření o dani z nabytí nemovitých věcí, tedy že poplatníkem daně je primárně prodávající. U nabytí vlastnického práva k nemovitým věcem nezapisovaným do katastru nemovitostí je rozhodným dnem vzniku daňové povinnosti den nabytí účinnosti smlouvy. Nabývá-li se vlastnické právo k nemovité věci rozhodnutím orgánu veřejné moci, nabývá se dnem, který je v tomto rozhodnutí určen. Není-li v rozhodnutí takový den určen, nabývá se dnem právní moci rozhodnutí příslušného orgánu (například zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví soudem), doplnila Petlachová.

Mění se i podmínky osvobození

Ode dneška ale dochází ale i k dalším změnám u daně z nabytí nemovitých věcí. U nově postavených staveb a jednotek se osvobození od daně z nabytí vztahuje (za podmínek stanovených v zákonném opatření) pouze na první úplatné nabytí stavby rodinného domu či jednotky v bytovém domě, které jsou dokončené (podle stavebního zákona) nebo užívané (jedná se o faktické užívání). Abyste navíc osvobození mohli uplatnit, musí k převodu dojít v době do 5 let ode dne dokončení nebo započetí užívání rodinného domu či jednotky v bytovém domě (i změněné stavební úpravou), a to od toho dne, který nastane dříve. Osvobození se po novele nevztahuje na případy nabytí rozestavěné stavby nebo rozestavěné jednotky.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).