Hlavní navigace

Daňový řád byl schválen. Administrativa bude jednodušší

19. 11. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vláda kromě jiného dnes schválila daňový řád, jako součást tří daňových zákonů. Jejich platnost by měla začít rokem 2010. Od toho data tedy dojde ke změně výběru daní, snížení potřebné administrativy a zjednodušení zákonů týkajících se daní. Zasedání vlády přineslo i budoucí změny ve zdravotnictví, kultuře a sociální sféře.

Jako jedna ze tří částí daňové reformy byl dnes schválen daňový řád. Platnost by se měla datovat od počátku roku 2010 a řád by tak měl přinést změnu ve výběru daní, snížení administrativy a zjednodušení daňových zákonů. Podle ministerstva financí tak opatření zlepší přístup vůči poplatníkům daně a usnadní jim jejich odvod. Návrh počítá i se snížením pravomocí ministra financí – například ohledně individuálního prominutí daně.

Daně x

Další schválené opatření mění pravidla pro doručování. Pokud například nebude zásilka z finančního úřadu vyzvednuta do určité lhůty, bude považována za doručenou. Proces se tím výrazně urychlí. Daňová přiznání také budou podávána elektronicky, pro omezení stávající klasické korespondence.

Další schválená opatření se týkají například balíku prorodinného zákona, který zjednoduší zakládání malých školek, zavede týdenní otcovskou dovolenou a zvýší podporu pěstounům. Jako další byl schválen návrh kulturní politiky na příštích pět let, zákon o specifických zdravotních službách, který byl středem pozornosti strany KDU-ČSL kvůli liberalizaci potratů a umělého oplodnění. Ze zdravotnictví vláda přijala i návrh zákona o zdravotních službách, který stanovuje například standardy zdravotní péče a nové povinnosti lékařů, kteří budou třeba muset prezentovat ceník svých služeb a registrovat se v registru poskytovatelů zdravotních služeb. Zákon nově také upraví dědictví, převod a prodej lékařských praxí. Součástí je i pravomoc rodiče být v nemocnici se svým hospitalizovaným dítětem. Odloženo bylo projednání novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, která určuje dostupnost zdravotních služeb a tři druhy pojištění, ze kterých si budou moci občané u pojišťoven vybírat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).