Hlavní navigace

Digitální nomádství: Batoh, notebook a jede se

22. 1. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Už v dávných dobách se lidé vydávali za „humna“, aby pracovali a přitom poznávali svět. Pokud k práci využíváte internet, můžete zkusit digitální nomádství.

Je to fenomén posledních několika let. Prostě se sbalíte a pracujete na cestách. Dovolenou si tak místo z dvou týdnů můžete prodloužit i na několik měsíců. Notebook si postavíte na stoleček v kavárně nebo se uvelebíte v některém z coworkingových center. Až si odpracujete potřebnou denní dávku, vydáte se třeba do muzea, zaplavete si v moři nebo prozkoumáte tržiště, abyste si uvařili večeři z místních surovin. I takový může být život digitálních nomádů.

Svoboda pohybu nad peníze

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Tradiční nomádi mají s těmi digitálními leccos společného.

Je to skutečně tak trochu jiný životní styl, který prosazuje svobodu pohybu. Ukazuje, že není nutné, abyste produktivní věk strávili zavření někde ve velkých kancelářských komplexech. Současná generace mladých lidí si čím dál tím víc uvědomuje, že hodnoty, jako je možnost pracovat kdykoliv a odkudkoliv, jsou mnohem důležitější než samotné finanční ohodnocení. Proto hledají možnosti, jak takovou práci najít, a to je přirozeně přivede k digitálnímu nomádství, míní Robert Sládek, jeden z českých digitálních nomádů a autor blogu Digitalnimnomadem.cz.

Jinak řečeno, žijeme v době, kdy technologická vyspělost a vzájemná propojenost společnosti daly vzniknout unikátním podmínkám, díky nimž lze dosáhnout osobní svobody jednotlivce. Ještě před několika lety se nám o životním stylu, který kombinuje dlouhodobé cestování a podnikání na internetu, přitom jen snilo.

Na druhou stranu není digitální nomádství určené pro každého. Spousta pracovních pozic prostě možnost „volného pohybu“ neumožňuje. Nepřekvapí proto, že mezi digitálními nomády najdeme hlavně lidi, kteří si můžou svou práci vozit v batůžku s sebou – jsou to programátoři, copywriteři, grafici, lidé spojení s internetovým marketingem, překladatelé apod.

Internet jako hlavní pracovní nástroj nomádů

Ilustrační obrázek
Autor: Jana Poncarová, podle licence: Rights Managed

Digitální nomádi v Thajsku.

Jak prozradila Kristýna Kvardová, která je zrovna na NET srazu 2015 v Thajsku, kam se společně vypravili čeští nomádi, situace v zahraničí je trošku jiná: Hodně oblíbeným modelem fungování zahraničních digitálních nomádů je tzv. dropshipping nebo profesionální blogování. Tyto modely mají jednu obrovskou výhodu – nemusíte komunikovat se zákazníky. Myslím tu klasickou proklientskou práci plnou porad a připomínek. A to je obrovská výhoda a jeden ze zásadních posunů na cestě digitálního nomáda. 

Digitální nomádi nicméně nemusí být jen specialisté přes „počítače“ nebo „internet“. Digitálními nomády se stávají i lidé, kteří se věnují třeba informačnímu marketingu, tedy online podnikání, které je postavené na tom, že internet obsahuje velkou kvantitu, ale často malou kvalitu informací. Právě zde vzniká prostor pro každého, kdo má znalosti a zkušenosti, které může díky internetu předat. Ať už formou blogu, nebo zabalené do podoby online kurzu nebo školení. Zároveň je ale důležité mít na paměti, že internet je ústředním komunikačním kanálem všech digitálních nomádů. Nemusím tedy být programátorem, ale taky ne (jak já říkám) offline dinosaurem, dodala Kristýna Kvardová.

Kam jezdí digitální nomádi pracovat?

Když tedy nejste zrovna „offline dinosaurus“, vaše podnikání vám umožňuje pracovat na dálku a máte chuť pobýt delší čas v zahraničí, začnete možná uvažovat, kde a jak začít. Dobré je si uvědomit, že ne každá destinace je pro digitální nomádství vhodná.

Asi nepřekvapí, že zapadlé místo někde v Indii vám podmínky pro online práci neposkytne tak, jako zázemí většího města. Jak uvádí autoři blogu becomenomad.com, digitální nomádi si vybírají jako svá dočasná působiště spíše města, a to s ohledem na infrastrukturu a stabilní internetové připojení.

Jak ukazuje tzv. NomadList, novodobí kočovníci si oblíbili zejména exotické destinace, jako je třeba už zmiňované Thajsko. Našince možná překvapí, že na seznamu se objevuje i Praha. Když si seznam destinací prohlédnete, u každé objevíte orientační výpočet měsíčních nákladů. I tím se při výběru místa digitální nomádi řídí. Základními kritérii pro výběr destinace jsou cena ubytování, cena jídla a rychlost internetového připojení, dodal Robert Sládek. Blogy, které digitální nomádi píšou, se většinou hemží tipy, jak snížit náklady na ubytování, letenky nebo jídlo.

Jsou jen mladí a bez závazků?

Zdá se, že novodobé kočování má celou řadu výhod. Koneckonců fotografie, kdy sedíte na pláži, popíjíte drink a pracujete, abyste co chvíli zvedli hlavu a pokochali se nádherným výhledem, jsou lákavé. Jenže jak v jedné diskuzi uvedla digitální nomádka Sarah, vše má své světlé a stinné stránky. Svoboda je úžasná, ale někdy člověk zatouží po tom „mít stabilní pracovní místo a jistý příjem“. To je ale možná na jinou diskuzi – podnikání je prostě o nejistotě, která je jistým desátkem za získanou svobodu.

Brand24

Jako vše má i romantické digitální nomádství jistá úskalí. Tak třeba skutečnost, že na vaše klienty může působit trochu divně, že na e-maily odpovídáte v noci a jste na druhé straně světa. Nemůžou se s vámi spojit po telefonu, ani se osobně potkat. Vše je ale jen otázkou dohody a zvyku. Koneckonců, i tady můžou pomoci moderní komunikační technologie (třeba Skype). Určitou nástrahou můžou být peníze – abyste se do destinace dostali, musíte si koupit letenku, a když už jste v zahraničí, chcete si trochu užít. A tak se může stát, že prostě utratíte víc, než doma. Zkušení digitální nomádi proto doporučují zajistit si levné bydlení, jídlo nakupovat na místních tržištích a vařit. V neposlední řadě se budete muset na cestách vypořádat se spoustou lákadel, která můžou zhoršit vaši pracovní morálku.

Jestli jste se už usadili a máte rodinu, možná vás při čtení článku napadlo, že digitální nomádství je jen pro nezadané a bezdětné. Ale i mezi novodobými kočovníky najdeme takové, kteří cestují s celou svou rodinou. Jedním z nich je třeba Víťa Válka, který se od roku 1999 zabývá designem na internetu a aktuálně digitální nomádství realizuje prostřednictvím karavanu. Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod, uvádí v jednom svém blogovém příspěvku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jana Poncarová se tématu úspor a cen energií věnuje od roku 2008. Působila jako šéfredaktorka a redaktorka tištěných i online médií. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).