Hlavní navigace

Dopravci platí zřejmě nezákonné mýtné

11. 1. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

1. ledna začalo vybírání mýtného na hlavní silnici z Hradce Králové do Náchoda. Mladá fronta Dnes v příloze pro hradecký kraj uvádí, že se jedná zřejmě o nezákonné vybírání, neboť přibližně čtyřicetikilo­metrový úsek neoznačuje žádná značka upozorňující řidiče na vybírání mýtného. To musí platit řidiči nákladních aut a autobusů.

Podle Stanislava Blažka z dopravního inspektorátu hradecké policie zákon zcela jasně říká, že užívání komunikaci je zpoplatněno za předpokladu, že je silnice označena příslušnou dopravní značkou. Ovšem na této komunikace je mýtné vybíráno i přes absenci značky. Podle Blažka na to bylo ministerstvo dopravy již upozorněno.

Jiný názor má však Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které coby správce komunikace navrhuje umístění značek po konzultaci s policií. Rozhodující je, co je napsáno ve vyhlášce týkající se vybírání mýtného. I když tam značky nejsou, řidiči, kterých se to týká, platit musí, řekla Adéla Parkanová z ŘSD. V daném úseku se prý umístění značek nestihlo, ale situace by měla být napraveno během ledna. Blažek s vyjádřením ŘSD nesouhlasí, protože zákon je nadřazen vyhlášce. Podle mluvčího sdružení automobilových dopravcu Česmad Bohemia Martina Felixe se jedná o administrativní nepořádek a ne zlý úmysl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).