Hlavní navigace

Dotace budou mít pauzu, čerpejte podporu formou investičních pobídek

14. 8. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Už řadu let lze využívat investiční pobídky jako jednu z podpor svých podnikatelských aktivit. Díky novele zákona se pobídky navíc staly atraktivnějšími.

Předchozí právní úpravy čerpání pobídek obecně zpřísňovaly, a tak se investoři orientovali spíše na využívání podpůrných programů ze strany evropských strukturálních fondů. Jelikož v tuto dobu jsou všechny relevantní dotační programy pro průmyslový sektor uzavřeny, vyjma programu Potenciál, jehož je otevřena od 13. srpna 2012 do 15. října 2012, stávají se tak pobídky pro investory jediným podpůrným nástrojem do roku 2014, kdy bude vyhlášeno nové dotační období.

Novela investičních pobídek rozšiřuje oblasti jejich uplatnění

Letos v květnu prošel zákon č. 72/2000 Sb. novelizací, která činí investiční pobídky atraktivnější a posunuje tak Českou republiku vpřed v konkurenčním boji okolních států středoevropského regionu. Hlavní změnou je prodloužení doby čerpání slevy na dani z příjmu z 5 na 10 let, což přiláká zejména projekty s delší mírou návratnosti a větší přidanou hodnotou.

Další zásadní novinkou v oblasti podpory investic je zahrnutí technologických center a center strategických služeb. V České republice tak mají otevřené dveře projekty zaměřené na výzkum a vývoj, které proinvestují min. 10 mil. Kč a současně vytvoří alespoň 40 pracovních míst a také projekty tzv. strategických center (např. center sdílených služeb zaměřených na administraci vnitřních firemních činností či center pro tvorbu software), které vytvoří minimálně 100 resp. 40 pracovních míst. Požadovaná minimální výše investice u těchto projektů není stanovena.

Podívejte se VIDEO: Jak na investiční pobídky nově? Radí odborník 

Česká republika cílí na projekty s velkou přidanou hodnotou

Zcela novou úpravou je zavedení institutu strategické investiční akce. Ta umožňuje získat kromě standardních investičních pobídek také kapitálovou dotaci ve výši 5–7 % tzv. způsobilých nákladů. Cílí tak na kapitálově náročné high-tech investice.

Tento nový koncept mohou využít projekty, které proinvestují částku nad 500 mil. Kč a vytvoří min. 500 pracovních míst v případě zpracovatelského průmyslu a v případě strategických center je nutné investovat alespoň 200 mil. Kč a vytvořit 100 nových pracovních pozic.

Čtěte také: Novela investičního zákona bude brzy účinná. Přečtěte si, co přináší

Zákonodárci nezapomněli ani na podporu těch výrobních projektů, které se nevejdou do institutu strategické akce. Základní podmínkou pro jejich kvalifikaci je výše investice 50 – 100 mil. Kč (v závislosti na regionu), avšak minimálně polovina nákladů musí vždy směřovat do pořízení nového strojního zařízení. Investoři v ekonomicky slabých regionech také mohou čerpat podporu formou dotace na školení a rekvalifikaci zaměstnanců či využít nákupu území za zvýhodněnou cenu.

Celkovou hodnotu poskytnutých investičních pobídek stanovuje Regionální mapa veřejné podpory. Maximální výše podpory je 40 % (30 % v Plzeňském a Jihočeském kraji) tzv. celkových uznatelných nákladů. Projekty na území hlavního města Prahy nemají možnost získat žádnou investiční podporu. Klíčové je však místo realizace, nikoliv sídlo společnosti.

Dotační programy vs. investiční pobídky

Na rozdíl od dotačních programů EU není u investičních pobídek omezený rozpočet pro přerozdělování veřejných peněz, investoři tak mají dostatek času svá strategická podnikatelská rozhodnutí promyslet. Není také třeba čekat na otevírání výzev a směřovat podání projektu hned na začátek, jelikož pobídkový program běží bez přerušení a podané projekty mezi sebou nesoutěží. Jsou tedy podpořeny všechny podnikatelské záměry, které zákonné požadavky splní. Příjemnou skutečností je absence nutnosti pořádat výběrové řízení na veškeré větší investice, jako tomu je u projektů podporovaných ze strukturálních fondů EU.

Čtěte také: Poslední kolo dotací EU pro podnikatele. Nepromarněte šanci

Dalo by se také říci, že nově zavedená podpora technologických center je volnou náhradou za dotační program Potenciál a poskytování podpory centrům strategických služeb volně navazuje na program ICT a strategické služby. U dotačních programů jsou podmínky čerpání investice diverzifikovány pro malé, střední a velké podniky, investiční pobídky mají podmínky jednotné, parametrizované zejména pro střední a velké společnosti.

Brand24

Jaké jsou podrobnější podmínky čerpání investičních pobídek pro jednotlivé podporované oblasti, se dozvíte v navazujících článcích, které se budou postupně věnovat problematice investičních pobídek pro zpracovatelský průmysl, pro centra strategických služeb a technologická centra.

Foto: www.isifa.com

Pro server Podnikatel.cz připravila společnost eNovation, s.r.o. 

enovation

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Ondřej Beránek je senior projektovým manažerem společnosti eNovation, s.r.o.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).