Hlavní navigace

E-shopy zlevňují, na konci roku 2009 klesaly ceny především elektroniky

14. 1. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

E-shopy v posledním čtvrtletí loňského roku zlevňovaly. Průměrná cena notebooků, digitálních fotoaparátů, televizí i značkových parfémů byla na konci roku nižší. Naopak podražily mobilní telefony. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti Karsa Technologies, která pravidelně monitoruje ceny zboží v internetových obchodech.

Poslední měření potvrdilo, že ceny elektroniky na tuzemském internetu klesají dlouhodobě. Znamená to značnou výhodu pro spotřebitele a výrazné starosti pro obchodníky, kterým se stále snižují marže, uvedl Michal Ježek ze společnosti Karsa Technologies.

Ten uvedl, že průměrná cena přenosných počítačů v prosinci činila 17 663 korun, což je o 27 % méně oproti začátku roku. Při nákupu notebooků tak lze nyní ve srovnání s lednem ušetřit v průměru více než šest tisíc korun. Aktuální trend snižování cen potvrzuje také cenový pokles u digitálních fotoaparátů, jejichž průměrná prodejní cena se snížila za poslední tři měsíce o téměř 5 % na částku 5018 korun. Nejlevnější byly digitální fotoaparáty v loňském roce v únoru, kdy průměrná cena dosahovala hodnoty 4778 korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).