Hlavní navigace

Elektrocentrály vybírejte důkladně, ať váš festival neskončí fiaskem

10. 7. 2019
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Léto je časem festivalů a různých eventů, na kterých organizátoři potřebují elektrocentrály. Poradíme, jak je vybrat a na co si dát pozor.

Okruh zákazníků půjčoven elektrocentrál se řadí do dvou skupin: firemní zákazníci, kteří potřebují elektrocentrály pro doplnění nedostatečného výkonu firmy, nebo sanaci výpadku proudu a pak jde právě o veškeré outdoorové akce, jako jsou festivaly a podobné společenské události. 

Jak uvádí David KlimšaDK Production s.r.o., elektřina je v dnešní době základ a je to alfou a omegou fungování společnosti. Ve všech důležitých institucích jsou elektrické záložní zdroje zcela běžný standard, ale některé vedení soukromých firem podceňuje důležitost elektřiny pro provoz firmy. Podle něj je třeba položit si otázku, co se stane, pokud nepůjde proud například 1 hodinu, 2 hodiny, 6 hodin, celý den, týden nebo několik týdnů.

Čas je zcela zásadní veličina. Zatímco v kancelářské budově anebo škole bude jednodenní výpadek proudu příjemným zpestřením a kromě toho, že sekretářka neuvaří kávu a nepůjdou počítače, se nic moc nestane, tak v mrazírnách po 4 hodinách vyhodí celý sklad za desítky milionů a v nemocnici po několika minutách zemřou lidé na operačních sálech. Proto je opět nejdůležitější plánování. V takových případech je třeba mít vlastní generátor, který najede při výpadku po několika sekundách. Pokud provoz není až tak důležitý, bývá dobré uzavřít smlouvu s nejbližší půjčovnou generátorů, která bude dotyčné firmě držet pohotovost a při výpadku vyjede ihned, dodává.

Výběr vyžaduje zkušenosti

Plánování je důležité také při výběru elektrocentrál a vyžaduje odbornost a zkušenosti ze strany objednatele. Ten by podle Davida Klimši měl vědět, jaký celkový příkon jeho firma či akce má v kilowattech a ampérech, co přesně bude centrála pohánět, jaká jsou specifika elektrických odběrných zařízení, případně u outdoorových akcí kolik a jaké elektrické zásuvky bude potřebovat. V mnoha případech se setkáváme s klienty, kteří nevědí přesně, co požadují. Jednání pak bývá složitější, musíme se jet podívat do dotyčné firmy, provést rekognoskaci akce a za klienta vše pečlivě naplánovat, doplňuje. Jiří Havlíček, obchodní ředitel společnosti Blaster Services, proto radí údaje o výkonu elektrocentrály přesně zjistit, a to ideálně od elektrikáře.

Festivaly by po zavedení dalších vln EET čekalo mnoho změn. Jaké, najdete v našem článku Budou festivaly v obležení účtenek? Chystané nové vlny #EET je k tomu donutí

Výkon elektrocentrály je totiž zcela klíčový – potřebujete zvolit generátor, který bude vašemu odběru dostačovat. Nelze pouze obecně sčítat štítkové hodnoty proudu, ale u točivých strojů (elektromotory, kompresory, čerpadla) přihlížet k rozběhovým proudům, které mohou ty nominální krátkodobě v okamžiku startu až 5násobně překročit, doporučuje Filip Manek, provozující Půjčovnu generátorů a elektrocentrál.

Ten dále radí počítat s výkonovou rezervou cca 15–20 %, což se zákazníkovi vrátí především v množství spotřebovaného paliva. U jemnější elektroniky je také vhodné vybírat generátory s automatickou regulací výstupního napětí (AVR), aby nedošlo k poškození spotřebičů. Také doporučuji si pohlídat velikost palivové nádrže s ohledem na spotřebu. Tím zaručíte, že vám uprostřed koncertu nedojde palivo, dodává Filip Manek dále.

Dalším důležitým aspektem je kvalita a stav stroje, který si klient chce vypůjčit. Lidé jdou po co nejnižší ceně, což není z hlediska spolehlivosti nejlepší volba. Důležitý je tedy kompromis mezi kvalitou nabízeného stroje (výrobce agregátu, stav stroje a jeho stáří a dohledatelný servis) a cenou. Ondřej Válek zodpovědný za obchod ve firmě Hujeval radí rozhodovat se při výběru podle velikosti a spolehlivosti firmy na základě jejich dobrých referencí a historie. Také je podle něj třeba dát si pozor na testování odporové zátěže. Společnosti, které tu možnost nemají, nemohou testovat a tím řádně elektrocentrálu připravit a zkontrolovat, doplňuje.

Půjčoven je spousta

U nás působí mnoho půjčoven elektrocentrál, které mnohdy nejsou omezeny místem a jsou schopny dodat jejich stroje kdekoliv po republice. Každá se zaměřuje na specifické stroje a nabízí různé služby. Velký výběr elektrocentrál kdekoliv po republice, testování odporovou zátěží před každou zakázkou, kvalitní servis i spolehlivost zaručuje firma Hujeval. Elektrocentrály mají od malých výkonů do 1000kVA, což stačí na 99 % odstávek. „Zajistíme dopravu, připojení tankování. Také trvalou obsluhu lidmi s příslušným oprávněním a půjčíme i kabely nebo rozvaděče,“ vyjmenovává Ondřej Válek. 

V Půjčovně elektrocentrál a mobilních generátorů půjčují pouze stroje renomovaných světových výrobců, jako jsou Atlas Copco, HONDA, MEDVED. Ty prochází pravidelným odborným servisem, čímž dokážou zákazníkům zaručit bezproblémový chod a zajištění jejich akcí. Mimo to poskytujeme klientům možnost zapůjčení širokého spektra doplňků: kabely, rozvaděče, zabezpečovací prvky a především poradenskou činnost, která vychází z naší letité zkušenosti, dodává Filip Manek.

S festivaly je spojen také předprodej vstupenek, o kterém jsme psali v článku Přeprodej vstupenek: Nekalý byznys, který může vyjít zákazníka pěkně draze

Společnost Blaster Services se zase specializuje především na rychlost zajištění náhradního zdroje po výpadku napájení z pevné sítě, a to formou služby na klíč. Po obdržení požadavku na zajištění elektrocentrály vyjíždí jejich servisní vozidlo s elektrocentrálou o výkonu až 1000 kW. Při příjezdu na místo technici zajistí správnou montáž kabelů a klient tak může fungovat v běžném režimu, jakoby byl napájen z pevné distribuční sítě. Zajišťujeme zkrátka servis all-in, aby se klienti mohli věnovat své činnosti a nebyli omezeni nedostatkem elektrické energie. Máme k dnešnímu dni 5 výjezdových středisek a bezplatnou zákaznickou linku, která je k dispozici 24 hodin denně, popisuje Jiří Havlíček.

Běžnou půjčovnou elektrogenerátorů, kde klient přijede a odveze si někam stroj, není firma DK PRODUCTION. Ta provozuje na webu Elektrocentrály Morava největší flotilu mobilních generátorů na Moravě. Na objednávku anebo v případě havárie dovezeme jakýkoliv stroj na místo a zajistíme všechny kompletní služby, tedy napojení pomocí speciálních kabelů, na místě ponecháme obsluhu, stroj budeme dotankovávat naftou, vysvětluje David Klimša. Používají pouze nové moderní stroje vlastní značky ENERGY STAR, které jsou dálkově monitorované a ovládané. Navíc jsou poměrně tiché a tím pádem vhodné pro všechny typy společenských a kulturních akcí.

Půjčit si můžete také automobil. Carsharigu jsme se věnovali zde: Potřebujete k práci auto jen občas? Využijte carsharingu a ušetřete peníze i čas

Pozor, bez profesionála se na místě neobejdete

V DK Production rozlišují zakázky na tři typy: bez obsluhy, s obsluhou a označené jako nejvyšší priorita. V prvním případě se musí jednat o bezpečné místo a na provozu elektrogenerátoru nezávisí lidské životy. U důležitých zakázek vždy doporučují ponechat lidskou obsluhu, která si poradí v případě nenadálého problému. Zakázek s nejvyšší prioritou stále přibývá. Zakázky jsou velmi důležité, často na nich závisí lidské životy, provozy letišť, televizní přímé přenosy apod. Používáme lidskou obsluhu a bezvýpadkový systém provozu více generátorů najednou, popisuje David Klimša. 

Brand24

Některé záložní zdroje se půjčují bez obsluhy a jejich zprovoznění obnáší pouze otočit knoflíkem a o více se kromě doplňování paliva nemusíte starat. Při připojení záložního zdroje k objektu je ovšem potřeba zajistit správné a odborné připojení k rozvaděči. Z pravidla je potřeba generátor správně uzemnit a před použitím provést výchozí elektrorevizi, uvádí Filip Manek. Ondřej Válek v této souvislosti podotýká, že obsluha musí mít strojní průkaz na obsluhu elektrocentrály a pro připojení také elektrikářské zkoušky. 

Provoz elektrocentrály větších výkonů (nad 30KW) vyžaduje zkušenosti a elektrikářské znalosti. V Blaster Services proto klientům vždy nabízí možnost obsluhy odborným elektrikářem, který se na místě o vše postará. Pronájem v ideálním případě klientům nabízíme jako kompletní službu na klíč – od dopravy na místo, přes zapojení kabeláže a obsluhu v průběhu chodu stroje a doplňování PHM, uzavírá Jiří Havlíček.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).