Hlavní navigace

Evidence tržeb jen pro plátce DPH? Podle vlády jde o příliš dramatické zúžení

24. 1. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vláda odmítla návrh na vyjmutí neplátců DPH z EET, se kterým přišla pětice sněmovních stran. Je příliš zužující. MF návrh novely zákona o EET předloží v únoru.

Zástupci pěti opozičních stran (ODS, Piráti, SPD, STAN a TOP 09) předložili novelu zákona o evidenci tržeb, která by z EET vyjmula všechny neplátce DPH. Vláda dnes na svém jednání návrh odmítla. 

Čtěte také: Přinášíme zdůvodnění 5 ústavních soudců, kteří chtěli zrušit celé #EET

To by znamenalo ve svém důsledku naprosto dramatické zúžení počtu subjektů, které podléhají EET. Protože oni tam hovoří o tom, že by to chtěli omezit pouze na plátce DPH, zároveň s obratem překračujícím milion korun, uvedl místopředseda menšinového kabinetu Richard Brabec.

Vláda svůj názor na návrh vyjádřila již dříve ve svém stanovisku: Navrhované znění by vedlo k paradoxní situaci, kdy by plátci, který nesplnil svou registrační povinnost podle zákona o dani z přidané hodnoty, nevznikla povinnost evidovat tržby podle zákona o evidenci tržeb, a byl by tak ve výhodnějším postavení než plátce, který tuto registrační povinnost splnil.

Nicméně příliš nezáleží na tom, jaké má vláda k zákonu stanovisko, záleží, jak se k zákonu postaví Poslanecká sněmovna. Může tedy nastat situace, že jej nadpoloviční většina poslanců podpoří. 

Psali jsme: #EET jen pro plátce DPH? Návrh pěti opozičních stran klidně může projít

Ministerstvo financí chce v únoru předložit vlastní novelu zákona o evidenci tržeb. Ve hře je hned několik výjimek a variant. Například osvobození od EET pro plátce paušální daně, kteří nedosahují určitého obratu. Další variantou je osvobození od EET do určité úrovně příjmů a poslední, že by podnikatelé do určité úrovně příjmů nepodléhali EET, ale vykazovali tržby jen papírově.

Psali jsme: MF chystá novelu zákona o EET. Možných variant u výjimek je hned několik

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).