Hlavní navigace

exPRESS: Evropská byrokracie stála podniky už 1 bilion eur

29. 5. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Podnikatelé si neustále stěžují na nadměrnou administrativní zátěž. Výsledky studie, kterou zveřejnila EUROCHAMBRES, však jejich postoj ospravedlňují. Naplňování evropských směrnic už totiž firmy vyšlo na více než 1 bilion eur.

Naplňování evropských směrnic a norem vyšlo firmy na více než 1 bilion eur

Asociace evropských obchodních a průmyslových komor EUROCHAMBRES dnes zveřejnila studii, která odhaduje, že naplňování požadavků evropských směrnic a norem za posledních 11 let vyšlo evropské podniky na více než 1 bilion eur. Studie byla zveřejněna v předvečer zasedání Rady EU pro konkurenceschop­nost, která bude jednat o omezení administrativní zátěže.

Tyto údaje a stěží uvěřitelná představující čísla jen podtrhují význam našeho dlouhodobého úsilí o snižování a odstraňování zbytečné administrativní zátěže nejen v Evropské unii, ale i v České republice. Bohužel se ukazuje, že v mnoha případech se jedná o boj s větrnými mlýny, komentoval výsledky Petr Kužel, prezident Hospodářské komory České republiky.

exPRESS - Koleje 01
Finanční krize

Špatné zprávy ze západu, německý průmysl má historický pokles zakázek

Německý průmysl se stále potácí v krizi. V dubnu zaznamenal strojírenský průmysl našeho západního souseda rekordní pokles zakázek. Podle Svazu německého strojírenského průmyslu (VDMA) se zakázky v letošním dubnu meziročně propadly o takřka 60 %.

Snižujete kvůli krizi náklady? Rozmyslete si dobře své priority

Firmy za poslední rok značně přehodnotily své priority v oblasti lidských zdrojů. Zatímco v roce 2008 bylo největším problémem firem získat kvalifikované pracovní síly, letos si společnosti dávají za hlavní cíl přežít krizi.

Počet maloobchodů vzroste, krize akvizice podporuje

Maloobchodníci využívají hospodářské krize pro nové akvizice. Staví nové obchody. Jak píšou dnešní Hospodářské novinky, nových obchodů by mělo být více než 150. Například společnost Rewe, která v Česku provozuje supermarkety Billa a diskont Penny Market, otevře letos až sto prodejen. Dalších třicet nových obchodů otevře i Tesco, 70 nových prodejen plánuje také Žabka.

exPRESS - Koleje 02
Legislativa a státní správa

Zákon o platebním styku se mění

Ministerstvo financí dnes předkládá na jednání vlády návrh zákona o platebním styku a návrh, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o platebním styku. Návrh zákona transponuje do českého právního řádu směrnici Evropského parlamentu a Rady 2007/64/ES o platebních službách na vnitřním trhu.

CzechTourism se odvolá proti pokutě od antimonopolní­ho úřadu

Státní agentura CzechTourism se odvolá proti rozhodnutí antimonopolního úřadu. Ten agentuře stanovil pokutu ve výši 90 000 korun za to, že špatně postupovala při přidělení veřejné zakázky na realizaci a medializaci Českých dnů v Číně.

Fischerova vláda odklepla programové prohlášení

Programové prohlášení schválila vláda Jana Fischera hladce. Nyní předstoupí před sněmovnu, aby požádala o důvěru. Kdy o osudu vlády poslanci rozhodnou, však není stále jasné.

Koho budete volit ve volbách do EP?

  • ODS.
    36 %
  • ČSSD.
    10 %
  • KDU-ČSL.
    3 %
  • KSČM.
    9 %
  • SZ.
    1 %
  • Jinou stranu.
    18 %
  • Nikoho. K volbám nepůjdu.
    23 %
exPRESS - Koleje 03
Provoz firmy

Další pobočka Burger King se otevře na pražském Florenci

Řetězec Burger King, který provozuje společnost AmRest, pokračuje ve své expanzi na českém trhu. Podle informací serveru Podnikatel.cz má Burger King po pobočce na Zličíně a plánované restauraci v Letňanech otevřít svoji další restauraci. Stát by měla na pražském autobusovém nádraží Florenc.

Daně x

Nezapomínejte na placení zákonného pojištění odpovědnosti zaměstnavatele

Zákonné pojištění odpovědnosti chrání zaměstnavatele v případě odškodnění při pracovních úrazech nebo nemocech z povolání. Je povinné pro všechny zaměstnavatele, bez ohledu na jejich velikost. Zaměstnavatel neuzavírá s pojišťovnou žádnou smlouvu. Pojištění vzniká automaticky přijetím prvního zaměstnance do pracovního poměru.

Jak mohou firmy oživit rozvoj řemesel?

Hlavní problémy, které brání rozvoji řemeslných oborů, spatřují zástupci škol a podnikatelů v celospolečenském pohledu na řemesla, zapřičiněném špatnou propagací řemesel jako takových, v nulových motivačních prvcích pro zaměstnávání žáků a v nemožnosti zajistit návratnost prostředků vložených do výuky žáka.

Následujte nás

Jste uživateli sociální sítě Facebook.com či mikroblogovacího systému Twitter.com? Přidejte si nás. Získáte tak exkluzivní informace s předstihem. Prostřednictvím obou služeb zároveň pravidelně vyzýváme čtenáře ke spolupráci na redakčním obsahu, staňte se jedním z nich.

Facebook - follow us

Twitter - follow us

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).