Hlavní navigace

exPRESS: Krize zhorší dostupnost úvěrů pro podnikatele

4. 10. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Finanční krize dorazila do Evropy a dvě evropské banky se musely zestátnit. Krize se nevyhne zprostředkovaně ani Česku. Banky v souvislosti se zpomalováním ekonomik v západní Evropě pravděpodobně zpřísní podmínky získání úvěru.

HKČR: Zpomalování ekonomiky dolehlo i na Česko, podnikatelé se mohou bát o dostupnost úvěrů

Hospodářská komora ČR (HKČR) vydala varovný signál směrem k podnikatelům. Podle Komory se podnikatelům může ztížit přístup k úvěrům. Souvisí to se zpomalováním ekonomik v západní Evropě. HKČR tak reaguje na dnešní zprávu Českého statistického úřadu (ČSÚ), podle jehož údajů se v srpnu letošního roku snížil vývoz meziročně o 8,1 procenta a dovoz o 10,1 procenta. Tak výrazný pokles oba ukazatele vykázaly naposledy před šesti lety.

Banky tvrdší podmínky pro získání úvěrů nevylučují, nicméně ujišťují, že se podnikatelé o finanční zdroje bát nemusejí. Banky logicky při posuzování žádosti o úvěr zohledňují všechny významné rizikové faktory, tedy i tuto nejistotu. Firma, která je připravena na případné dopady ekonomického zpomalení, se však nemusí obávat, že by zdroje potřebné pro svůj rozvoj nezískala, řekl business serveru Podnikatel.cz Tomáš Pavlík, mluvčí UniCredit Bank.

exPRESS - Koleje 01
Firmy

V Česku klesá průmyslová aktivita

V říjnu se prohloubil pokles průmyslové aktivity. Počet zakázek se snížil nejvíce od ledna roku 2001 a průmyslová produkce je taktéž v poklesu.

Jak si vedl bankovní sektor v minulém roce?

Navzdory doutnající finanční krizi rostla loni bankovní aktiva ve střední a východní Evropě rekordním tempem. Letošní rok počítá se zpomalením, přesto má region předpoklady pro dlouhodobý růst.

Dvě evropské banky znárodněny. Bude Evropa následovat Ameriku?

Zatímco Američané schvalovali plán, jež má započít ozdravný proces finančního sektoru, Evropa ohlásila znárodnění dvou bank. První z nich je finanční belgicko-nizozemská finanční skupina Fortis. Velká Británie zase zveřejnila znárodnění hypoteční banky Bradford & Bingley a odprodej její části španělské bance Santander.

exPRESS - Koleje 02
Legislativa a státní správa

Vláda umožňuje lidem vyjadřovat se k návrhům zákonů

Vláda umožňuje lidem připomínkovat návrhy zákonů. Reaguje tak na stále vzrůstající zájem občanů se zapojit do činnosti vlády. Posílají tak řadu postřehů, ale i otázek k chystaným změnám.

Návrh zákona o dani z příjmu obsahuje větší odvody do státní kasy

Po roce 2010 by lidé měli z příjmů za pronájem bytu, garáže či pole odvádět i sociální pojištění. Příjmy z pronájmu by podle nového návrhu nebyly samostatnou částí, ale spadaly by mezi příjmy z ekonomické činnosti nebo tzv. ostatní příjmy. Poplatník si pak mezi těmito možnostmi vybere.

Zemědělci plánují zablokovat silnice po celé ČR

Zemědělci upřesnili formu protestu proti krácení rozpočtu ministerstva zemědělství. Na pondělí 13. října připravili zemědělci blokádu českých silnic. Blokáda by měla začít v 8h ráno a potrvá zhruba dvě hodiny.

Jak trávíte víkend?

exPRESS - Koleje 03
Provoz firmy

Živnost lze od října ohlásit i elektronicky

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo projekt, jež usnadní život podnikatelům. Ti tak již nemusí od 1. října ohlašovat novou nebo změny stávající živnosti osobně na živnostenském úřadě.

Až 80 % českých obchodníků zaměstnává cizince

Takřka 80 % českých obchodníků zaměstnává pracovníky z cizích zemí. Tradičně „nejoblíbenějším národem“ mezi podnikateli zůstávají Slováci. Ve firmách zastávají řadové, ale i řídící funkce.

Brand24

Budovat multikulturní tým je náročné, ale vyplatí se to

Díky globalizaci se stírají hranice mezi jednotlivými zeměmi. V nadnárodních společnostech vznikají multikulturní týmy se zaměstnanci, kteří mají odlišné tradice i styl přemýšlení. Tyto kultury se v rámci týmu musí propojit, což často není jednoduché.

Firmy dostaly šanci řešit softwarové licence bez postihů

Protipirátská organizace Business Software Alliance (BSA)dala příležitost firmám, které chtějí vyřešit případné nedostatky v softwarových licencích. Pokud tak prokazatelně učiní během října, BSA proti nim nepodnikne žádné kroky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).