Hlavní navigace

Bývalý šéf vývojářů Googlu spustil v Praze projekt, který přinese na trh podnikatelské nápady studentů

14. 4. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
(OBSAHUJE VIDEO) ČVUT v Praze spustilo pod vedením Jana Šedivého projekt eClub, který by měl na trh přinášet nové byznys nápady z akademického prostředí. Cílem je odstranit bariéru mezi vysokými školami a praxí.

Letní semestr 2011 byl na katedře kybernetiky Fakulty elektrotechnické ČVUT ve znamení nového projektu. eClub neboli Enterpreneurs Club pracuje se základní myšlenkou přinášet na trh nové nápady z akademického prostředí. Projekt vznikl pod vedením Jana Šedivého, bývalého šéfa vývojářů české pobočky Google a současného manažera pro technologický transfer katedry kybernetiky.

Projekt je složen ze série odborných přednášek, které budou zakončeny obhajobou podnikatelských nápadů. Vítězové projektu získají zdarma letní stáž v podnikatelském inkubátoru v americkém Silicon Valley.

Studenti se na každém ze seminářů dozvídají základní informace o tom, jak dostat svůj projekt na trh, dokázat ho kvalitně prezentovat, pohybovat se v byrokratické džungli.

VIDEO: Představení eClubu

Projekt se setkává s podporou zajímavých investorů, jakým je například Ondřej Bartoš, známý z televizního pořadu Den D.

S nápadem vytvořit eClub přišel Jan Šedivý, který si po návratu na akademickou půdu uvědomil propast mezi studenty a trhem. Projekt má formu soutěže, která by měla studenty dostatečně motivovat. Jejich práce probíhá v rámci projektových skupin, během nichž přizpůsobují své projekty dle toho, co se právě naučí. Nyní už mají studenti za sebou zkušební prezentaci svého produktu. Ta je přípravou na finálovou verzi před porotou, která rozhodne o vítězném týmu. Ten se poté vydá do Silicon Valley svůj projekt realizovat.

Podle slov Jana Šedivého je katedra kybernetiky v České republice jedna z nejprogresiv­nějších. Proto také není problém s realizováním nových projektů, které se i potkávají s potřebami studentů. Ti tento vývoj vnímají jako šanci k osobnímu růstu. Několik startupů se na katedře už podařilo realizovat.

Program dalších přednášek

  • 20.4. Peter Somlo, CVUT FEL student, his experience of working for three month in PlugAndPlay incubator in California.
  • 27.4. Vaclav Stoupa, Business Model Canvas – How to visualize business model
Celý program i realizovaných přednášek

Podporovat nové podnikatelské nápady formou soutěže se rozhodla i Vysoká škola ekonomická v Praze v rámci svého Institutu rozvoje podnikání (IDE). Jde o samostatný útvar Fakulty podnikohospodářské VŠE, jehož cílem je pomáhat studentům při přípravě podnikatelských záměrů, zakládání firem a jejich následném rozvoji. Služby institutu však nejsou omezeny pouze na studenty.

skoleni_15_4

Činnosti IDE

IDE schema

Zdroj: www.ide-vse.cz

Na podnikatelské nápady v oblasti informatiky zaostří i Masarykova univerzita v Brně. Její Fakulta informatiky spolupracuje s Jihomoravským krajem na přípravě nového centra, které by mělo přispět k rozvoji vzdělávání a inovací v oblasti informačních technologií. Centrum by mělo sloužit jako inkubátor pro začínající firmy. Na projekt by mělo padnout zhruba půl miliardy korun. V současné době ještě stále čekáme na přidělení prostředků z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace, takže inkubátor zatím v provozu není, doplnila pro server Podnikatel.cz Tereza Fojtová, mluvčí Masarykovy univerzity.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).