Hlavní navigace

Finanční správa si pořídila mobily od firmy, která byla zapojená do karuselů

12. 5. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zatímco podnikatelé musí každého obchodního partnera proklepávat desetkrát, sama finanční správa uzavřela smlouvu s firmou zapojenou do daňových podvodů.

U firmy v době uzavření smlouvy navíc probíhala daňová kontrola. Na případ upozornil server iHNED.cz.

Finanční správa nakoupila mobily od firmy zapojené do podvodů

V červnu roku 2015 uzavřelo Generální finanční ředitelství v čele s Martinem Janečkem smlouvu na dodávku mobilních telefonů s firmou 2P Commercial Agency. Hodnota smlouvy činila1,9 milionu korun. Ve firmě 2P Commercial Agency, která vyhrála veřejnou zakázku, však již skoro rok probíhala daňová kontrola, jelikož firma byla podezřelá ze zapojení do podvodů na DPH.

Specializovaný finanční úřad, který firmu prošetřoval, nakonec riziko karusele potvrdil a vydal zajišťovací příkazy na 254 milionů korun, které ale společnost neuhradila a byl jí tak obstaven majetek a účty. Podle obchodního rejstříku nachází od konce loňského roku v insolvenci, kterou řeší reorganizací.

Jak ukazují dále údaje z obchodního rejstříku, mezi majiteli firmy byli Ukrajinci, Ruska a společnosti z daňových rájů na Maltě a Britských Panenských ostrovech. Finanční správa se hájí tím, že firmu vybrala na základě nejnižší nabídkové ceny a že nemohla postupovat jinak, než určuje zákon u zakázek malého rozsahu. Generální finanční ředitelství dále uvedlo, že informace o daňové kontrole nemohlo brát v potaz. U vlastních veřejných zakázek na dodávku zboží a služeb jsme v roli běžné firmy, nikoliv v roli správce daně. Nemůžeme tudíž využívat svých interních zdrojů pro prověření dodavatelů, uvedla pro iHNED.cz Petra Petlachová, mluvčí GFŘ.

Od firmy nakupovalo i ministerstvo vnitra

Finanční správa ovšem nebyla jediným veřejným orgánem, který s firmou 2P Commercial Agency obchodoval. Jak ukazují informace z Hlidacsmluv.cz, během roku 2015 uzavřelo s firmou několik smluv i ministerstvo vnitra, a to v celkové hodnotě 240 tisíc korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).