Hlavní navigace

HN: Česká ekonomika si nevede dobře. Recese je čím dál pravděpodobnější

16. 1. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Výrazný propad průmyslové výroby a vývozu, nárůst počtu nezaměstnaných, pád kurzu koruny. Tyto neradostné zprávy o stavu české ekonomiky nutí analytiky přemýšlet, zda se vývoj hospodářství neblíží k recesi. Podle některých je pravděpodobnost že nastane více než 50%, píše dnes deník Hospodářské noviny.

Pokles průmyslové výroby a exportu, růst nezaměstnanosti a padající kurz koruny nasvědčují o zhoršujícím se stavu české ekonomiky. Stále více analytiků proto začíná skloňovat obávané slovo recese. Recese je čím dál pravděpodobnější. V prvním pololetí zřejmě ekonomika klesne, komentuje pro Hospodářské noviny ekonomický vývoj analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Někteří analytici dokonce tvrdí, že pravděpodobnost toho, že přijde recese je více než 50%. Pravděpodobnost recese je vyšší než 50 procent, říká hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Podle jeho odhadů by měla ekonomika letos klesnout o 0,1 %. V recesi se již ocitla celá eurozóna včetně Německa, které je naším hlavním obchodním partnerem.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl uvedl, že Česko musí krizí projít. Neexistují žádná zázračná řešení, která by ekonomiku okamžitě zachránila,uvedl. Nasvědčují tomu i nedávno zveřejněné statistiky Českého statistického úřadu o výrazném propadu průmyslové výroby. Nejvíce se krize podepisuje na automobilkách a odvětví, která na tuto výrobu navazují. Čtěte více: Průmyslová i stavební produkce jsou v ČR na poklesu 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).