Hlavní navigace

Je nutné finanční pomoc lidem poškozeným tornádem ve výši 57 900 zdanit?

2. 7. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Lidem, kteří byli poškození nedávným ničivým tornádem, je poskytnuta okamžitá pomoc ve výši 57 900 korun. Bude nutno tento příspěvek zdaňovat, nebo je tato částka osvobozena?

Finanční správa připravila pro všechny, kterých se týkají úlevy a finanční podpory jako reakce na nedávné tornádo, sekci dotazů a odpovědí. V rámci nich se nejen podnikatelé obracejí na úřad s situacemi, se kterými si neví rady. Jeden z dotazů se týká nutnosti zdanění mimořádné okamžité pomoci lidem poškozeným tornádem na Břeclavsku a Hodonínsku až do výše 57 900 Kč. 

Jedná se o příspěvek poskytnutý podle zákona o pomoci v hmotné nouzi. Podle § 4 odst. 1 písm. c) tohoto zákona se jedná o mimořádnou okamžitou pomoc, o kterou si musí lidé sami požádat. 

Požádat si může osoba, kterou postihla mimořádná událost a požádat si mohou jak vlastníci poničených nemovitých věcí, tak i osoby, které postiženou nemovitou věc užívají na podkladě nájemní/podnájemní smlouvy. Podle § 2 odst. 4 tohoto zákona může být za osobu v hmotné nouzi považována též osoba, kterou postihne vážná mimořádná událost a její celkové sociální a majetkové poměry jsou takové, že jí neumožňují překonat nepříznivou situaci vlastními silami. 

Za vážnou mimořádnou událost se považuje zejména živelní pohroma (například povodeň, vichřice a vyšší stupně větrné pohromy, zemětřesení). Z pohledu zákona o daních z příjmů se jedná o dávku pomoci v hmotné nouzi, tj. osvobozený příjem podle § 4 odst. 1 písm. i) zákona o daních z příjmů, který se neuvádí do zdanitelných příjmů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).