Hlavní navigace

K maastrichtským kritériím máme blíž, přesto ČNB ani ministerstvo financí euro ještě nedoporučují

22. 12. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ačkoli k maastrichtským kritériím máme zase o trochu blíž, nedoporučuje ČNB ani ministerstvo financí (MF) stanovovat datum přijetí eura, říká zpráva „Vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou“, na které se podílí ČNB, MF a vláda.

Zpráva s názvem Vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou nedoporučuje aby se v nejbližší době stanovilo datum přijetí eura. Na tomto vyhodnocení se podílí vláda a ČNB za spolupráce ministerstva financí. Podle letošních zveřejněných výsledků sice došlo k pozitivnímu posunu v oblasti budoucího plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a částečné ekonomické sladěnosti, současná světová krize však dle zprávy představuje nový nepříznivý faktor. Ten by mohl další zvyšování sladěnosti české ekonomiky s eurozónou ohrozit.

Zpráva uvádí, že krize neblaze ovlivňuje kolísavost vývoje kurzu koruny, což je pro plnění kurzového kritéria při vstupu do ERM II velmi obtížné. Případný nepříznivý vývoj během pobytu české koruny v tomto mechanismu by mohl přinést makroekonomické náklady a sladěnost ekonomiky s eurozónou spíše snížit, uvádí analýza s tím, že nejisté jsou i dlouhodobější dopady krize na fiskální vývoj a sladěnost ekonomik jednotlivých členských států.

Změnu k lepšímu zpráva spatřuje ve zlepšení stavu veřejných financí, kde došlo v roce 2007 k výraznému snížení jejich deficitu. Na trhu práce je pozorováno i částečné strukturální zlepšení. K postupnému dílčímu zlepšování dochází rovněž z hlediska podnikatelského prostředí, informuje zpráva.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).