Hlavní navigace

Konečně. Od 5. června přestáváme platit na stát a vyděláváme sami na sebe

4. 6. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Češi letos pracují na stát nejméně dní od roku 2000. Už na 5. červen totiž připadá den daňové svobody. Lépe je na tom Slovensko nebo Polsko.

Daňová zátěž pro poplatníky v České republice je letos nejnižší od roku 2000. Už na 5. června totiž připadá tzv. den daňové svobody, který je v letošním roce o 5 dní dříve než v roce loňském. Vyplývá to z výpočtu Liberálního institutu

Den daňové svobody je jakousi hranicí, která rozděluje kalendářní rok na dvě části. V té první je nutné vydělat na pokrytí veřejných výdajů, v té druhé už pracujeme sami na sebe. Metodika založená na výdajové straně umožňuje lépe uchopit problematiku veřejných financí, jelikož jsou to právě výdaje, které určují nutnost vybírat daně, ale v případě deficitních rozpočtů i následný dluh, který budeme společně s úroky splácet v budoucnu, říká Petr Koblovský, ředitel Liberálního institutu.

Ilustrační obrázek
Autor: Shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

Země, v nichž se platí eurem, oslaví tento den až 22. června. Nižší daňovou zátěž než v Česku však mají na Slovensku, v Irsku, Estonsku, Slovensku či Polsku. Daňově nejsvobodnější jsou tradičně obyvatelé Jižní Koreje, kde Den daňové svobody měli již 1. května, doplnil Koblovský. 

Údaje Liberárního institutu se však liší od výpočtů společnosti Deloitte. Ta vypočítává den daňové svobody podle jiné metodiky, proto také tento den podle jejích výpočtů připadá až na 22. června. 

Daně x

Podle Deloitte budou daňoví poplatníci na stát pracovat v letošním roce o 3 dny méně než v roce loňském. V roce 2015 došlo k několika důležitým změnám daňového systému. Zvýšila se například sleva na dani na druhé a další dítě, vyšší je limit pro slevu na dani ve výši prokázaných příspěvků předškolnímu zařízení nebo se vrací sleva na dani na poplatníka pro pracující důchodce. Nově byly zavedeny limity pro 60% a 80% výdajové paušály pro výpočet daně z příjmu OSVČ. Změny byly i na straně nepřímých daní, připomněl David Marek, hlavní ekonom společnosti Deloitte.

Ten zároveň uvedl, že nejméně dnů na odvod daní pro stát připadne na poplatníky v Litvě a ve Švýcarsku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).