Hlavní navigace

Kontroloři ČOI budou moct od listopadu používat skrytou identitu

3. 8. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázek
Prezident svým podpisem stvrdil, že kontroloři ČOI budou moct při vybraných druzích kontrol používat krycí prostředky, například změněnou identitu.

Nejde ale o jedinou novinku. Kontroloři budou moct také vstoupit i do uzamčených skladových prostor a provozovatelé webhostingu budou mít za povinnost identifikovat toho, kdo si webový prostor pronajímá.

Od listopadu budou moct kontroloři skrývat svoji identitu

Prezident Miloš Zeman před několika dny podepsal novelu zákona o České obchodní inspekci, která významně posiluje pravomoci inspekce. Novela nabude účinnosti na začátku listopadu. Doslova revoluční změnou je to, že inspektoři ČOI budou moct používat při kontrolách krycí prostředky, např. změněnou identitu. Krycí prostředky ale půjde využít jen tehdy, vyžaduje-li to předmět kontroly a nelze-li účelu kontroly dosáhnout jinak. Inspektor je v takových případech oprávněn v rámci výkonu své činnosti, a to výjimečně a v nezbytné míře, jednat pod změněnou identitou a využít krycí prostředek.

Jak už dříve uvedl ústřední ředitel ČOI Mojmír Bezecný, krycí identita se bude využívat především tam, kde musí inspektoři poskytovat osobní údaje. Například na předváděcích akcích žádají před vstupem organizátoři běžně občanský průkaz, znají tak pravou identitu inspektorů a vytváří si seznam, který si případně rozešlou, podruhé již inspektora dovnitř nevpustí například pod záminkou, že už je plno. Doklady musí kontroloři ukazovat také v autobazarech či při výkupu surovin.

Kromě zavedení krycích prostředků novela rozšiřuje pravomoc inspektorů ČOI o možnost vstupovat do uzamčených skladových prostor. Novela dále přináší povinnost provozovatelů webhostingu identifikovat toho, kdo si webový prostor pronajímá. V minulosti totiž vznikaly podvodné internetové obchody, které si na stránky uvedly například neúplné či úmyslně lživé informace o provozovateli (např. cizí či neexistující IČ) a ze strany České obchodní inspekce není v současné chvíli možnost zjistit, kdo stránky skutečně provozuje.

Čtěte více: Bezprecedentní novinka, kontroloři ČOI budou moct používat změněnou identitu

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).