Hlavní navigace

Květnové svátky se blíží, mohou obchody zůstat otevřené?

26. 4. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Další svátky se kvapem blíží a s tím i tradiční otázka, zda během nich mohou obchody otevřít. Během jednoho mohou, během druhého nikoli.

Na rozdíl od předchozích svátků neplatí nouzový stav a otevírací doba se tak řídí (kromě rozhodnutí samotného obchodníka) jen zákonem o prodejní době v maloobchodě a protiepidemickými opatřeními.

1. května může být otevřeno

Již několik let platí zákon o prodejní době v maloobchodě, který stanovuje, že v určité státní svátky nesmí obchodníci otevřít. Zákaz prodávat se týká 7 svátků. Jde o Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den lze mít otevřeno jen do 12:00. Blížící se květnové svátky se tak liší, zatímco na Svátek práce (1. května) mohou obchodníci otevřít, za týden na Den vítězství (8. května) musí zůstat prodejny zavřené.

Zákon ovšem stanovuje výjimky. Otevřené mohou zůstat obchody s prodejní plochou menší než 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících na letištích, železniční stanice, autobusové zastávky, prodejny ve zdravotních zařízeních a maloobchodu a velkoobchodu v době, kdy je vyhlášen stav nebezpečí, nouzový stav, stav ohrožení státu nebo válečný stav.

Rozvolní se 3. května?

Otázkou ovšem zůstává, jaká budou platit protiepidemická opatření. V současnosti je totiž řada obchodů nuceně zavřená. Na 3. května je sice naplánováno rozvolnění, otázkou ovšem zůstává, zda se bude týkat i obchodů. Definitivně by o tom měla rozhodnout vláda ve čtvrtek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).