Hlavní navigace

Lázně pomáhají s regenerací i v boji proti stresu

25. 8. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 244086
České lázeňství, jehož historie sahá až do středověku, je silnou oblastí cestovního ruchu. Lázně dnes nejsou jen součástí léčebného procesu, ale orientují se také na nabídku relaxačních pobytů, pro rychlé načerpání energie, a wellness.

Česká republika je lázeňskou velmocí a hostů v českých lázních přibývá. Ačkoliv české lázeňství přitahuje i cizince, Češi jsou stále v lázních nejpočetnějšími hosty. Loni lázeňské hotely přivítaly více než 650 000 hostů, což je o 14 procent více než předloni. V roce 2006 byl přitom meziroční růst téměř na stejné úrovni. Na růstu se podílejí Češi i cizinci, říká pro business server Podnikatel.cz Tomio Okamura, člen prezidia a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Počet hostů v českých lázních
Rok Hosté Z toho cizinci
2000 437 308 176 387
2001 435 200 203 166
2002 451 505 201 028
2003 450 346 202 126
2004 481 120 217 134
2005 497 248 234 141
2006 571 101 295 911
2007 650 675 317 023

Zdroj: Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Hosté v českých lázních podle národnosti
Pořadí Národnost 2006 2007
1. Češi 275 190 333 652
2. Němci 186 412 186 662
3. Rusové 45 949 57 019
4. Ukrajinci 4572 6168
5. Rakušané 6386 5968
6. Američané 4716 4654
7. Slováci 3165 3494
8. Izraelci 2700 3064
9. Maďaři 1092 2847
10. Francouzi 1949 2436

Zdroj: Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Dále do českých lázní jezdí také hosté například z arabských zemí.

S poptávkou proměňují lázně svoji nabídku. Ubývá „křížkových” hostů, tedy těch, kterým pobyt v lázních hradí zdravotní pojišťovna. A přibývá naopak těch, co si pobyt v lázních hradí ze svého. Hosté tak dávají přednost kratším pobytům, třeba i jen prodlouženému relaxačnímu víkendu, a lázně nabízejí nejen klasické lázeňské pobyty a procedury, ale orientují se také na wellness. Řada klientů si chce v lázních pouze odpočinout. České lázně proto v posledních letech nabízejí řadu novinek, v západní Evropě rozšířených. Jde například o exotické thajské masáže, tradiční indickou medicínu ájurvéda, trénink zdravé chůze (tzv. nordic walking) nebo přerušovaný pobyt v mrazivé komoře, popisuje Okamura. Základní výhodou českých lázní však podle něj stále zůstávají léčebné procedury pod dohledem lékařů a odborných terapeutů.

Podle asociace je v Česku asi 160 lázeňských ubytovacích zařízení s celkem 30 000 lůžky. Průměrná cena za pokoj a noc je 1000 korun.

Na lázně se lze dívat z různých stran: jsou kulturním fenoménem, silnou podnikatelskou oblastí (podle agentury CzechTourism je lázeňský cestovní ruch, vzhledem k dlouhodobé tradici a pověsti českého lázeňství a klientele s nadprůměrnými výdaji a tedy s vysokou návratností investic, jednou z klíčových forem cestovního ruchu pro ČR) a také nabízejí možnost relaxace či odpočinku, a to i pro manažery a podnikatele.

Lázně se středověkými kořeny

Historie českého lázeňství sahá například v Karlových Varech až do 14. století. Za první historicky dochovanou léčbu v Karlových Varech se pokládá koupel nemocných nohou Karla IV. v jednom z minerálních pramenů. Na koupele se lázně orientovaly až do 16. století, kdy se začala rozvíjet také pitná kůra. Prameny Lázní Teplice byly známé už ve 12. století. Naopak mezi mladší lázně patří třeba Priessnitzovy lázně Jeseník, které začal v 19. století rozvíjet Vincenz Priessnitz. Ten vsadil na koupele horních a dolních končetin i celého těla. Zlatou dobou lázeňství pak bylo především 18. a 19. století. Nový rozvoj českého lázeňství nastal po roce 1990.

Důležité je, že lázeňským místem se nemůže stát jakékoliv náhodné území. Lázeňským místem ho musí prohlásit vláda na návrh ministra zdravotnictví.

České lázně na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO?

" Výbor UNESCO na svém jednání v kanadském Québecu doporučil České republice zpracovat srovnávací studii evropského měřítka o lázeňských městech. Tato studie tak otevírá šanci nejen Luhačovicím, o nichž výbor zatím nerozhodl, ale i dalším lázeňským městům v Čechách i v celé Evropě," informovalo na začátku letošního července Ministerstvo kultury České republiky. Podle ministerstva byla tímto rozhodnutím Česká republika uznána za skutečnou lázeňskou velmoc. Kromě Luhačovic tak mají šanci dostat se na seznam také města západočeského lázeňského trojúhelníku vymezeného Karlovými Vary, Mariánskými lázněmi a Františkovými lázněmi.

Jezdíte relaxovat do českých lázní?

Pro léčení, relax i sport je z čeho vybírat

Podle složení léčivých pramenů, bahna, které se v lázních využívá, přírodních podmínek apod. mají každé lázně nějaké specifické léčebné zaměření. To by měl brát v úvahu ten, kdo do lázní jede skutečně za léčebnými účely. Kdo preferuje pouze relaxační, odpočinkové pobyty, může jet v zásadě kamkoliv, kde podobné pobyty nabízejí. Pobyt v lázních lze navíc spojit například s kulturním programem (festivaly, divadla, koncerty). Čtěte více: Kde hledat kulturu

Nebo se sportem, například golfem nebo pěší turistikou. Čtěte více: Golf – novodobá psychická relaxace

Lázně nabízejí také pobyty plně hrazené zaměstnavatelem (například Lázně Luhačovice). Využít je mohou firmy, které dávají jako bonus zaměstnancům příspěvky na dovolenou nebo ozdravné pobyty.

Příklady lázeňských obcí a měst sdružených ve Sdružení lázeňských míst České republiky:

  • Františkovy lázně
  • Hodonín
  • Janské lázně
  • Jeseník
  • Karlovy Vary
  • Klimkovice
  • Třeboň
  • Teplice nad Bečvou
  • Velké Losiny
  • Poděbrady
  • Mariánské lázně ad.

Příklady víkendových a týdenních lázeňských pobytů

Manager program Lázní Luhačovice – týdenní pobyt: zahrnuje kromě ubytování s polopenzí také uvítací přípitek, antistresový program a pohybové aktivity. V rámci antistresového programu host podstoupí například přírodní uhličité koupele, regenerační wellness koupel, wellness masáž, uvolňující aroma masáže, skotský střik nebo hydromasáž, rašelinový obklad na páteř nebo klouby, oxygenoterapii, saunu, plavání či aromaterapii, samozřejmostí je denní pitná kúra. Pohybovou aktivitou je v rámci tohoto programu nordic walking. Podle místa ubytování a sezony zájemce za tento program zaplatí od necelých 8 tisíc po téměř 17 tisíc korun.

Golfový balíček pro dva v pětihvězdičkovém Hotelu Esplanade Spa & Golf Resort v Mariánských lázních – dvě noci: zahrnuje kromě lázeňské procedury také mimo jiné ubytování ve dvoulůžkovém pokoji, welcome drink, snídani formou bufetu, možnost vstupu na golf v Mariánských nebo Franiškových lázních či v Karlových Varech. Pobyt stojí 420 euro.

Víkend v pohybu v Bertiných lázních v Třeboni: víkend zahrnuje ubytování se snídaní, bazén s whirpoolem, saunou a párou, slatinou koupel a částečnou ruční masáž, squash, fitness, tenis a bowling. Za víkend ve dvoulůžkovém pokoji host zaplatí 3370 korun mimo sezonu a 4570 korun v sezoně.

dan_z_prijmu

Víkend pro managery v Lázních Mšené: kromě ubytování s plnou penzí (zájemci si mohou dojednat také dietu) je pro manažery připravená koupel s rašelinovým extraktem, klasická masáž, zábal z mořského bahna, parafínový zábal na ruce, Mšenská perlivá bylinná koupel a návštěva bazénu s protiproudem. Cena je 3620 korun ve dvoulůžkovém a 4020 korun v jednolůžkovém pokoji.

Podobné pobyty šité na míru manažerům nebo manažerkám, případně pouze ženám či mužům, seniorům apod. nabízejí dnes prakticky všechny lázně, a to v hlavní sezoně i mimo sezonu. Jak je zřejmé z příkladů, ceny se velmi liší dle místa, typu ubytování a přesné skladby celého programu. Zároveň je možné do lázní vyrazit i na vlastní pěst. Zamluvit si ubytování v hotelu, penzionu, lázeňském domě nebo v soukromí a vybrat si masáže nebo koupele dle vlastního uvážení. Lázně většinou nabízené procedury dělí na ty, které lze absolvovat bez lékařské prohlídky a na ty, kde je nutná předchozí konzultace s lékařem. Služba lázeňského lékaře bývá samozřejmostí.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).