Hlavní navigace

Nová sleva na dani půjde uplatnit už za rok 2014

18. 11. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 631791
Novou slevu na dani, kterou přinesl zákon o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině, budou moci poplatníci využít už za letošní rok.

Novou slevu pro rodiče, kterou přinesl zákon o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině, budou moci poplatníci použít už za letošní rok. I OSVČ s paušály si tak budou moct za letošní rok odečíst z daní až 8500 korun, pokud umístí dítě v mateřské škole nebo v jiném zařízení péče o děti.

Čtěte také: Sleva za umístění dítěte do školky za rok 2014

Nová sleva půjde uplatnit už za letošek


Autor: www.isifa.com

Ilustrační obrázek.

Zákon o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině, který před dvěma týdny navzdory vetu prezidenta schválila poslanecká sněmovna, zavádí novou slevu na dani. Jedná se o slevu na dani pro rodiče, kteří umístí dítě v mateřské škole nebo v jiném zařízení péče o děti. Výše slevy odpovídá nákladům, které poplatníci na umístění dítěte platí. Zákon však obsahuje hranici, kterou lze maximálně od daňové povinnosti odečíst. Jedná se o výši minimální mzdy stanovené pro zaměstnance odměňovaného měsíční mzdou k počátku příslušného zdaňovacího období. Aktuálně tedy 8500 korun.

Tuto částku lze odečíst již za letošní rok. Zákon totiž obsahuje přechodné ustanovení, které říká, že pokud účinnost tohoto zákona nastane v průběhu zdaňovacího období, vychází se pro výpočet slevy za umístění dítěte za toto zdaň ovací období z výdajů za umístění dítěte za toto zdaňovací období. Vzhledem k tomu, že zákon byl již před čtyřmi dny vyhlášen ve Sbírce zákonů a jeho účinnost byla stanovena na 1. září letošního roku, půjde slevu uplatnit už letos. 

Kdo může slevu uplatnit

Výši výdajů, které budou chtít rodiče uplatnit, musí potvrdit provozovatel zařízení, ve kterém je dítě umístěné. Potvrzení musí obsahovat:

Brand24

  • jméno vyživovaného dítěte poplatníka a 
  • celkovou částku výdajů, kterou za něj v příslušném zdaňovacím období poplatník uhradil.

Slevu na dani mohou uplatnit jen rodiče, se kterými vyživované dítě žije ve společně hospodařící domácnosti. Sleva se dá uplatnit i za vnuka nebo vnuka druhého z manželů, musí se však jednat o dítě v péči, která nahrazuje péči rodičů. Slevu může uplatnit pouze jeden z poplatníků. Na rozdíl od slevy na manželku či daňového zvýhodnění mohou slevu na dani pro rodiče, kteří umístí dítě v mateřské škole nebo v jiném zařízení péče o děti, využít i OSVČ, které využívají výdajové paušály.

Co se týče nákladů, které se do slevy počítají, jedná se jen o tzv. “školkovné”. Naopak nelze odečíst různé souvisejí výdaje, jako například na dopravu do školky či za stravu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).