Hlavní navigace

Tisk: Obchod s cizinou je sice v přebytku, všichni ale očekávali větší

6. 11. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V září skončily výsledky zahraničního obchodu v přebytku 10,9 miliardy korun, všichni ale očekávali, že bude ještě o několik miliard vyšší. Od února totiž rostl import do země rychleji než export. Podle analytiků se ve vývozu odráží velmi silná koruna, informují dnes deníky Právo , Lidové a Hospodářské noviny.

Ač je zahraniční obchod České republiky v přebytku, přesto jeho výsledky za letošní září přináší zklamání. Přebytek je ve výši 10,9 miliard korun, všichni jej však čekali ještě vyšší. Oproti loňskému roku je to o 2,8 miliardy méně. Na tomto výsledku je velmi znepokojivé to, že poprvé od února rostly dovozy rychleji než vývozy. Zatímco dovozy rostly o 6,8 %, vývozy jen o 5,1 %. To signalizuje, že se v exportech již odráží rekordně silný kurz koruny, řekla deníku Právo analytička Next Finance Markéta Šichtařová s tím, že obchodu se sice stále daří, je ale vidět, že trend se začíná pomalu obracet. Pozitivně na vývoj zahraničního obchodu působil obchod s polotovary a materiály. Opačně se na něm zas odrazil nárůst schodku obchodu s minerálními palivy a zhoršení v obchodě s průmyslovým spotřebním zbožím.

Podle Hospodářských novin má na vývoji situace velký podíl výroba osobních aut, která po léta podstatně podporovala český export. V posledních měsících už tomu tak není. Auta se sice stále vyváží, ale za méně peněz. Zlepšení nás dle analytiků nečeká ani v příštích měsících. Očekáváme, že kladné saldo letošní obchodní bilance se bude pohybovat v blízkosti loňské úrovně, tedy necelých 90 miliard korun, uvedla pro Právo analytička Raiffeisenbank Helena Horská a dodala, že nebýt nošovické továrny automobilky Hyundai, která už rozjela sériovou výrobu, přebytek v obchodě by byl výrazně nižší.

Daně x

HN: Česká koruna na houpačce. Nyní prudce oslabuje

Konec včerejšího obchodování pro českou korunu znamenal další oslabení. Po páté hodině večerní se obchodovala v kurzu 24,43 Kč/euro. Mírně její hodnota poklesla také vůči dolaru na úroveň 18,69 Kč/dolar. Koruně nepomohly ani výsledky zahraničního obchodu, který za září vykázal přebytek 10,9 miliardy korun, komentoval situaci pro Hospodářské noviny Jiří Škop z Komerční banky. Vyjádřil se také, že dnešní zasedání centrální banky může přinést překvapení v podobě snížení sazeb až o půl procenta. Analytici včetně nás se přiklánějí spíše k variantě čtvrt procentního bodu, nicméně výraznější snížení možné je. Zejména ČNB přijde s novou inflační prognózou, která bude silně revidována dolů, doplnil. Čtěte více: Česko je drahé. Odejdou automobilky na východ?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).