Hlavní navigace

Obchodujete se zahraničím? Založte si účet v cizí měně

11. 2. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Autor: 258398
Mít svůj vlastní podnikatelský účet se již stalo samozřejmostí. Těžko si dokážeme představit, že by bez účtu mohla nějaká firma existovat. Pokud ale podnikatel často obchoduje se zahraničím, měl by zvážit možnost vedení účtu v cizí měně. Může se mu totiž značně vyplatit.

Pryč jsou časy, kdy podnikání bylo otázkou jen domácího trhu. Už jsme se dostali do doby, kdy obchod opět volně překračuje hranice států. K podnikání dnes již neodmyslitelně patří mít vlastní účet u banky. Ale účty si podnikatelé nemusí vést jen v naší měně. Bankovní subjekty nabízejí totiž i cizoměnové účty. Podnikatelé a firmy obchodující se zahraničními subjekty by měli zvážit, jestli by pro ně nebylo výhodnější vést svůj účet v cizí měně.

Kdy se podnikatelům vyplatí vést účet v cizí měně?

Cizoměnové účty jsou zcela samostatné účty, na které lze kdykoli převádět peněžní prostředky, či je z nich vybírat. Účty poskytují i možnost sjednat trvalé příkazy a příkazy k inkasu v CZK. Vést účet v cizí měně se jednoznačně vyplatí v případech, kdy podnikatelé či firmy obchodují se zahraničními partnery. Pokud jsou finanční toky oboustranné, tzn. podnikatel provádí platby v cizí měně a současně dostává platby v cizí měně od obchodních partnerů v zahraničí, a nechce peníze přeměňovat na koruny, ušetří na poplatcích za konverzi měn. Převod zahraniční měny na koruny a případně zpět z korun na zahraniční měnu vytváří podnikateli zbytečně náklady navíc.

V dnešní době je mezi podnikateli zcela běžný účet vedený ve slovenských korunách, ale stále častějším se stává i mezi malými firmami účet v EUR. Z používání běžného účtu v cizí měně plyne rychlost a pohodlnost hospodaření s penězi ze zahraničního obchodu. Ale nejen kvůli konverzi měny se vedou účty v cizí měně. Pořídit si běžný účet v cizí měně je možné i z důvodů ryze spekulativních, kdy podnikatel očekává výraznější změny v kurzech, řekla pro business server Podnikatel.cz mluvčí Komerční banky Zuzana Čepelková. Většina bank poskytuje možnost vést účet v eurech, či dolarech. Další případné měny se liší banka od banky.

Kým jsou účty v cizí měně nejčastěji využívány

Účty vedené v zahraniční měně jsou využívány ve všech možných oblastech podnikání. Přesto se ale dají jmenovat oblasti, kde je tento typ účtů frekventovanější. Nejčastěji se setkáváme s požadavky na založení běžného účtu v cizí měně od klientů z řad podnikatelů z oblasti zpracovatelského průmyslu, stavebnictví a dopravy. Specifickými zájemci o účet v cizí měně potom bývají klienti podnikající v příhraničních oblastech, uvedla Čepelková. Obecně se dá ale konstatovat, že účty vedené v cizí měně využívají hlavně firmy, které mají v zahraničí více podnikatelských partnerů, se kterými obchodují. Důvodem je již výše zmiňovaná absence transakčních poplatků při konverzi měn a podstatným faktorem je také snižování měnového rizika.

K otevření účtu v cizí měně potřebují podnikatelé platný průkaz totožnosti, výpis z obchodního rejstříku, či živnostenský list. Většina bank nabízí tyto účty v rámci různých balíčků. K účtu zpravidla podnikatelé dostanou i platební karty a je jim poskytnuto tradiční bankovní zázemí jako u účtů v české měně. Ale má to i svá negativa. „Klienti by měli mít na paměti, že i cizoměnové převody mezi bankami v ČR budou účtovány v rámci zahraničního (přeshraničního) platebního styku, nikoli tuzemského,“ upozornila pro business server Podnikatel.cz Pavla PlacháČeské spořitelny.

Pokud tedy jste podnikatelé, kteří se zahraničím často obchodují a často uskutečňujete transakce v cizí měně, zvažte otevření cizoměnového účtu. Stejně jako u všeho ale platí, že na trhu je možnost širokého výběru a že se vyplatí pečlivě vybírat.

Máte účet v cizí měně?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).