Hlavní navigace

BSA varuje: Letos bude za nelegální software stíhat více firem

8. 2. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Firmy, u kterých se vloni přišlo na nelegální software, musely zaplatit takřka čtvrt milionu korun jako kompenzaci. Organizace BSA navíc očekává, že se letos počet firem stíhaných za softwarové pirátství ještě zvýší.

Podle Business Software Aliance (BSA) letos přibude počet firem, které budou stíhány za softwarové pirátství. V loňském roce činila průměrná kompenzace poškozeným softwarovým firmám 240 000 Kč a letos by se měla ještě zvýšit. Míra pirátství se zřejmě udrží na hranici 38 procent. Novým trendem se navíc stalo organizované poskytování softwaru na internetu.

Loni jsme obdrželi zhruba dva tisíce oznámení na různé subjekty, která nyní prověřujeme. Poté učiníme patřičné právní kroky. Manažeři firem se snaží téměř vždy s poškozenými výrobci softwaru dohodnout mimosoudně. Nikdo nechce mít záznam v rejstříku trestů, řekl tiskový mluvčí protipirátské organizace BSA Jan Hlaváč.

Podle Hlaváče se nesl loňský rok ve znamení vyhroceného konkurenčního boje, který způsobil to, že některé firmy poukázaly na nelegální využívání softwaru u svých konkurentů. BSA eviduje nejvíce takových oznámení od technicky společností – konstruktérů, architektů, designérů či grafiků. Informace od informátorů samozřejmě ověřujeme, než podnikneme právní kroky, dodal Hlaváč.

Velký rozmach zaznamenalo v minulém roce také internetové pirátství, které transformovalo svoji podobu, když jednotlivce nahradily organizované skupiny. Ty šíří software pomocí falešných internetových obchodů a aukčních portálů. Své oběti lákají na podezřele levný software. Letos se dá předpokládat, že takových lákavých nabídek bude přibývat. Podvodníci navíc nabízejí různé možnosti plateb včetně zákaznické podpory, řekl Jan Hlaváč.

Česká republika však pořád patří mezi země s nejnižší mírou nelegálního softwaru. S 38% podílem pirátského softwaru (jak vyplývá ze studie analytické společnosti IDC), se řadí mezi 30 zemí s nejmenším jeho výskytem. Oproti posledním odhadům došlo ke snížení o jeden procentní bod. Pokles o další procentní bod by byl obrovský úspěch. Stejně jako v minulých letech bude mít na míru pirátství vliv hlavně tempo šíření pirátského softwaru v domácnostech, kde se nachází nejvíce pirátského softwaru, uvedl Hlaváč.

Brand24

Rozporuplné metody BSA

Proti postupu BSA se ale například staví Česká pirátská strana (ČPS), která považuje chování BSA za neetické. Podle ČPS má například neoprávněně nařknutá firma jen velmi malou šanci na získání jakékoli kompenzace. BSA se v tomto případě falešně ohání ochranou konkurenčního prostředí. To je pikantní, pokud si uvědomíme, že tato klika mocných z velké části zastupuje společnosti, které jsou v Evropě opakovaně vyšetřovány s ohledem na porušení pravidel hospodářské soutěže, a že v minulosti jediný český výrobce SW byl s ohledem na praktiky BSA nucen své angažmá v této pseudoprotipirátské mafii ukončit, tvrdí Jaroslav Kučera, jihomoravský krajský předseda ČPS.

Jan Hlaváč z BSA byl před časem také hostem online chatu serveru Podnikatel.cz, kde obhajoval kampaň, ve které BSA vyzývalo firmy k udání konkurence kvůli nelegálnímu softwaru. Čtenáři měli především výtky k etice této metody a k historii BSA. V anketě, ve které měli účastníci chatu možnost vyjádřit svůj názor na praktiky BSA, uvedlo přes 90 % z nich, že BSA svým chováním překračuje všechny meze. Čtěte více: Čtenáři chatovali na téma kontroverzní kampaně BSA.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).