Hlavní navigace

ODS navrhuje, aby se kontrolní hlášení podávala až od roku 2017

10. 11. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Od roku 2016 budou muset poplatníci DPH podávat kontrolní hlášení. Opoziční ODS nicméně nyní přišla s návrhem, aby se tato novinka posunula až na rok 2017.

Opoziční ODS navrhla, aby se povinnost podávat kontrolní hlášení k DPH odložila o jeden rok, tedy na rok 2017. Podle občanských demokratů nejsou poplatníci DPH kvůli špatnému informování ze strany ministerstva financí na tuto novinku připraveni.

ODS chce kontrolní hlášení až od roku 2017

Ilustrační obrázek.
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Od roku 2016 mají mít poplatníci DPH novou povinnost. Jedná se o podávání kontrolních hlášení. Už schvalování příslušného zákona ale neprobíhalo bez problémů a původně podaný návrh se nakonec díky senátu změnil a například fyzické osoby – čtvrtletní plátci tak nebudou muset podávat hlášení každý měsíc. Opoziční ODS nyní, měsíc a půl před nabytím účinnosti příslušných paragrafů zákona, navrhuje, aby se kontrolní hlášení o rok odložilo. Poslanci ODS totiž přišli s návrhem novely zákona o DPH, který povinnost kontrolních hlášení posouvá na rok 2017.

Podnikatelé prý nejsou na kontrolní hlášení připraveni

Tento nástroj, jak vláda uvádí v důvodové zprávě k ST291, úzce souvisí se zavedením elektronické evidence tržeb. Vzhledem k tomu, že zavedení EET vláda plánuje nejdříve v polovině roku 2016, je vhodné odložit i související opatření. Druhým důvodem odložení je nízká připravenost poplatníků DPH na zavedení tohoto systému z důvodu špatného informování ze strany ministerstva financí a blížícího se termínu nabytí účinnosti, uvádí se v důvodové zprávě.

K návrhu zákona se nicméně nejprve vyjádří vláda a teprve pak jej projednají poslanci. Podle dřívějších vyjádření vládní koalice se však nedá příliš očekávat, že by odložení kontrolních hlášení vláda podpořila.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).