Hlavní navigace

OSVČ mohou žádat o poslední ošetřovné, a to za duben a půlku května

31. 5. 2021
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo poslední výzvu v rámci programu Ošetřovné pro OSVČ. Lze žádat za duben a půlku května, kdy skončila rotační výuka.

Ošetřovné opět činí 400 Kč za den a nejde kombinovat s kompenzačním bonusem. Ošetřovné je určeno navíc jen pro ty OSVČ, které vykonávají samostatnou výdělečnou činnost (SVČ) hlavní.

Za jaké dny lze žádat?

OSVČ mohou žádat o ošetřovné za duben a půlku května. Aktuální výzva z programu „Ošetřovné pro OSVČ se týká doby od 6. dubna 2021, podpora nenáleží za jarní prázdniny a Velikonoce. Rozhodné období končí k 17. květnu 2021, kdy byla ukončena rotační výuka na 1. stupni ZŠ. Během rotační výuky ošetřovné náleží za dobu, kdy dítě do školy nechodilo, tedy využívalo distanční vzdělávání.

Ve stanoveném rozhodném období 6. dubna 2021 – 16. května 2021 není možný souběh ošetřovného za konkrétní dny s kompenzačním bonusem.

Do jednoduchého online formuláře, na který jsou už žadatelé zvyklí a který lze vyplnit za pár minut, se uvedou pouze základní údaje o podnikání, dítěti či osobě, o kterou se starají, a také název, adresa a web školy, školky, dětské skupiny či ústavu, který člověk, kvůli němuž OSVČ tzv. ošetřovné pobírá, za normálních okolností navštěvuje, doplnil vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

U systému rotační výuky je možné o ošetřovné žádat při péči o dítě ve dnech, kdy je nařízena distanční výuka. O ošetřovné lze žádat i za víkend, který následuje po týdnu, kdy dítě školu nenavštěvovalo (např. uzavření vládou, distanční výuka, uzavření hygienou/zřizovatelem, karanténa). Naopak za víkend, který následuje po týdnu, kdy dítě školu navštěvovalo, o ošetřovné žádat nelze. Žádosti lze podávat až do konce června.

skoleni_15_4

Kdo může žádat?

Ošetřovné opět činí 400 Kč na den a mají na něj nárok pouze OSVČ hlavní. Za OSVČ se pro účely podpory považuje i spolupracující osoba. Nárok mají ty OSVČ, které nemohou plnohodnotně vykonávat svoji podnikatelskou činnost z důvodu péče o:

  1. dítě/i, které nemůže/nemohou navštěvovat školu nebo školské zařízení na území ČR z důvodu jejího uzavření na základě usnesení vlády o přijetí krizového opatření, z důvodu nařízení karantény ve škole nebo školském zařízení či ve společně hospodařící domácnosti v souvislosti s šířením infekce COVID-19 a je/jsou mladší 10 let, nebo
  2. předškolní dítě/i, které nemůže/nemohou navštěvovat školské zařízení na území ČR z důvodu nařízení karantény nebo uzavření školského zařízení či ve společně hospodařící domácnosti v souvislosti s šířením infekce COVID-19, nebo
  3. nezaopatřené dítě/i maximálně do věku 26 let, které je/jsou závislé na pomoci jiné osoby alespoň ve stupni I (lehká závislost) podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, pokud nemůže/nemohou navštěvovat školu podle zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), z důvodu jejího uzavření na základě mimořádného opatření proti šíření infekce COVID-19 či z důvodu nařízení karantény v zařízení či ve společně hospodařící domácnosti, nebo
  4. osobu/y, která/é z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je/jsou závislá/é na pomoci jiné osoby alespoň ve stupni I (lehká závislost) podle zákona o sociálních službách, která/é byla/y umístěna/y dočasně do domácí péče z důvodu uzavření zařízení sociální péče, kde jinak pobývá/jí, na základě mimořádného opatření proti šíření infekce COVID-19 či z důvodu nařízení karantény v zařízení či ve společně hospodařící domácnosti.

O dotaci nelze žádat v případě dobrovolného ponechání dítěte/ošetřované osoby v domácí péči.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).