Hlavní navigace

Názory k článku OSVČ ruší kvůli koronaviru svou činnost. Jaké má povinnosti vůči ČSSZ?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 3. 2020 16:11

    ViR

    Článek je věcně správný, nicméně obsahuje pouze "poloinformaci", týkající se ČSSZ. A ano, uvedený postup je, např. při přerušení výkonu činnosti, jeden z možných. Ale OSVČ nesmí zapomenout na to, že obdobnou informaci o přerušení činnosti musí poskytnout také zdravotní pojišťovně a v některých případech i finančnímu úřadu. Co naopak už mnoho let nemusí, to je oznamovat přerušení živnosti (jde-li o živnost) živnostenskému úřadu.

    Nicméně, oznámit přerušení provozování živnosti živnostenskému úřadu má své výhody. Již nějaký pátek (tuším 11 - 12 let) je totiž možné využít i k přerušení tzv. "Jednotný registrační formulář" (JRF) podaný na "Centrální registrační místo", což je právě živnostenský úřad, přičemž v JRF je možné na změnovém listu vyznačit, že ŽÚ má přerušení živnosti oznámit ostatním dotčeným institucím, a on tak učiní.

    A pokud má živnostník počítač, přístup na internet a datovou schránku, nebo elektronický OP (nový), nebo registraci na "nia.eidentita.cz", nebo zaručený elektronický podpis, může JRF vyplnit a odeslat úřadu z domova, aniž by se zvedl ze ž.i.d.l.e. (Tečky v posledním slovu jsou uvedeny z důvodu názoru cenzora, že se jedná o zakázané slovo :-D)

    (JRF existuje jednak jako webový formulář a jednak jako Java aplikace a dle mých zkušeností je obojí funkční...)

  • 30. 3. 2020 16:06

    David Navara

    Dobrý den, jednak si dovolím trošku terminologického puritánství - zaručený elektronický podpis bez přívlastku (ZAREP) není obykle považován za to, co je třeba v komunikaci vůči úřadům (https://www.elektronicky-podpis.info/pojmy/zaruceny-elektronicky-podpis.dot). Je třeba ZAREP založený na kvalifikovaném certifikátu (https://www.elektronicky-podpis.info/pojmy/zalozeny-na-kvalifikovanem-certifikatu.dot). A jednak si dovolím ještě vylepšit ono "aniž by se zvedl ze ž.i.d.l.e." a malou reklamu - po dobu krantény lze získat kvalif. certifikát pro uznávané el. podepisování i bezkontaktně: https://www.inoxi.cz/e-podpis/#bezkontaktne. Pěkný den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).