Hlavní navigace

Názory k článku Podniká při zaměstnání, zálohy nehradí. Proč ji upozornili na neuhrazení zálohy?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 10. 2019 12:43

    ViR

    Článek jsem si přečetl třikrát za sebou, a nějak v něm nenacházím jasnou odpověď na dotaz: "Nikdy jsem jako OSVČ neplatila zálohy, ale až částku vypočtenou v Přehledu za uplynulý rok, protože mám samostatnou výdělečnou činnost jako vedlejší při zaměstnání. Jak je možné, že mi teď přišlo upozornění, že za uplynulý měsíc dlužím zálohu?".

    Je uveden pouze výčet (snad obecně známých) pravidel, ale nikoli to, co u tazatelky (možná jen fiktivní) nebo jejího zaměstnavatele v tomto konkrétním případě bylo špatně.

    Chybka může vzniknout i u zdravotní pojišťovny. Například stačí při změně zaměstnání taková drobnost, jako to, že původní zaměstnavatel zaměstnance odhlásí v den odchodu elektronicky, zatímco nový jej (s využitím maximální zákonné lhůty) přihlásí korespondenčně "papírovým" podáním, přičemž se to u ZP zrovna potká s dovolenými, svátky, či technickým výpadkem pracoviště, které zadává data do systému. Specifická situace může nastat také u DPČ, pokud není ze smlouvy zřejmé, že se nejedná o "zaměstnání malého rozsahu". V takovém případě se může přihlášení zaměstnance poněkud opozdit (až do zůčtování první výplaty).

  • 1. 11. 2019 21:01

    Ilča

    Tak "Proč ji upozornili na neuhrazení zálohy"??????????
    Vůbec jsem to z článku nepochopila.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).