Hlavní navigace

Podnikatelé po zveřejnění výsledků zahraničního obchodu žádají urychlené přijetí protikrizových opatření

5. 2. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dnes zveřejněné negativní výsledky zahraničního obchodu opět vyvolaly odezvu u podnikatelské veřejnosti. Zahraniční obchod České republiky skončil s nejhorším výsledkem od roku 1994 a podnikatelé tak žádají urychlené přijetí protikrizového balíčku.. Na trvalý přísun špatných zpráv z ekonomiky jsme si už v uplynulém období museli zvyknout. Otázkou nyní zůstává, jak dlouho se ještě bude hospodářství propadat a kdy na konci pomyslného tunelu probleskne první světlo, uvedl k výsledkům statistiků prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel. Podle zpráv z podnikového sektoru je však zřejmé, že onen tunel je ještě dlouhý a na první záblesky mírného zlepšení situace budeme muset ještě pár měsíců čekat, dodal Petr Kužel.

Podnikatelé tak volají po urychleném přijetí protikrizových návrhů, se kterými přišla v předchozích dnech vláda. Firmy by především uvítaly snížení odvodů na sociálním pojištění u zaměstnanců s minimální mzdou či nízkými platy. Vláda totiž slibuje finanční úlevy až ve výši 700 korun na osobu, čímž by došlo k značnému snížení nákladů na cenu práce. Čtěte více: Jiří Rusnok: Opozice volí taktiku – čím hůře, tím lépe.

Takové opatření má naši plnou podporu. Každopádně pro celkové oživení tuzemského průmyslu a exportu je důležitá situace v západní Evropě. V okamžiku, kdy se zlepší situace v Německu a dalších zemích, tak bude mít na naše firmy velice příznivý dopad, uzavřel Petr Kužel.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).