Hlavní navigace

Průmysl v Evropě se i nadále potápí

13. 5. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Průmyslová výroba v Evropě se i v březnu rekordně propadla. Oproti březnu minulého roku zaznamenala pokles o 20,2 % v eurozóně a o 18,8 % v celé EU. Jedná se o největší propad od roku 1990, kdy se začal tento údaj evidovat. Vyplynulo to z dat, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Nová čísla znamenají především špatnou zprávu pro český export, který netrpělivé čeká na oživení ekonomiky eurozóny. Poslední vývoj na evropských trzích je pro nás nepříjemným překvapením a předznamenává další problémy pro tuzemské podniky, které nemohou očekávat výraznější nárůst prodeje svých výrobků a služeb na tyto trhy, uvedl v reakci prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.

Za snížením průmyslové výroby stojí současná finanční a ekonomická krize. Řada firem omezuje provoz či dokonce zavírá své některé továrny. Dochází také k poklesu investic. Ukazuje se, že hospodářská krize je velmi hluboká a protikrizová opatření realizovaná v jednotlivých členských státech EU zatím nefungují do té míry, do jaké bychom chtěli a pouze částečně zmírňují i tak obrovský propad průmyslové výroby. Výraznější obrat k lepšímu je v této chvíli velmi těžké odhadnout, dodal Petr Kužel.

Nejvíce je postiženo Estonsko a Lucembursko, kde poklesla průmyslová výroba v březnu meziročně skoro o 30 %. Nejmenší propad naopak zažilo Řecko, kde meziroční propad činil necelých 6 %. Česká republika se řadí k zemím, kde se propad celého hospodářství podepsal na průmyslu nejvíce. V únoru i v lednu průmyslová výroba meziročně poklesla o více než 20 % a v březnu pak o 17 %.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).