Hlavní navigace

exPRESS: Schválen nový daňový řád. Byrokracie na ústupu?

22. 11. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Navzdory názoru analytiků pokračuje vláda ve své reformní činnosti. Tento týden schválila nový daňový řád, který by měl snížit administrativu a mnoha podnikatelům ulehčit život. Zákon teď putuje do poslanecké sněmovny.

Daňový řád byl schválen. Administrativa bude jednodušší

Vláda kromě jiného tento týden schválila daňový řád, jako součást tří daňových zákonů. Jejich platnost by měla začít rokem 2010. Od toho data tedy dojde ke změně výběru daní, snížení potřebné administrativy a zjednodušení zákonů týkajících se daní. Zasedání vlády přineslo i budoucí změny ve zdravotnictví, kultuře a sociální sféře.

exPRESS - Koleje 01
Finanční krize

Španělsko chce porušit maastrichtská kritéria

Španělsko se rozhodlo aktivně čelit recesi, do které se země dostává. Španělská vláda toho chce ale mimo jiné docílit porušením jednoho z maastrichstkých kritérií, konkrétně plánuje překročit tříprocentní limit deficitu státního rozpočtu ku HDP.

USA rozdělily bankám dalších 34 miliard dolarů

Americké ministerstvo financí odstartovalo druhé kolo poskytování peněžní pomoci bankám, které postihla finanční krize.

Severské státy podají Islandu pomocnou ruku

Islandu možná svítá naděje na podporu jeho ekonomiky. Finsko, Švédsko, Norsko a Dánsko půjčí Islandu 2,5 miliardy dolarů aby se mohl vzpamatovat z nedávných ekonomických otřesů.

EU poskytne Maďarsku půjčku

Evropská komise dnes schválila finanční pomoc Maďarsku, které se díky finanční krizi dostalo do problémů. Unie poskytne Maďarsku půjčku ve výši 6,5 miliard eur.

exPRESS - Koleje 02
Legislativa a státní správa

Ministerstvo chce ušetřit na administrativě. Připravuje nový projekt

Ve čtvrtek představil ministr průmyslu a obchodu Martin Říman další kroky v rámci projektu Kulový blesk, díky němuž má do roku 2011 dojít ke sloučení devíti organizací v působnosti Ministerstva průmyslu a obchodu ČR do jednoho administrativního komplexu.

Novela zákona o cenách. Vlk se nažral a koza zůstala celá

Hodně diskutovanou pasáží novely zákona o cenách se stala povinnost uvádět celkovou cenu zájezdů. Nakonec však návrh počítá s tím, že CK nemusí uvádět ty ceny, které dopředu neví. Palivový příplatek tak do ceny započítávat nemusí.

Ministerstvo vnitra dostalo pokutu od antimonopolního úřadu

Antimonopolní úřad dnes oznámil, že udělil pokutu ministerstvu vnitra za to, že neprovedlo při zakázce na zabezpečení krizové komunikace výběrové řízení.

exPRESS - Koleje 03
Provoz firmy

Maloobchodní očištěné tržby meziročně vzrostly o 1,2 %

Český statistický úřad zveřejnil údaje, podle kterých vzrostly maloobchodní tržby, očištěné o sezónní vlivy a bez motoristického segmentu reálně o 0,7 %. Meziročně se jedná o 1,2% nárůst.

skoleni_15_4

Výzkum odhalil časté rozpory finančního a IT oddělení. Jak je řešit?

Podle průzkumu společnosti Pricewaterhou­seCoopers (PwC) existuje rozpor ve vzájemném vnímání ředitele oddělení financí (ŘOF) a IT (ŘIT).

Zemědělci hospodaří již z 8 % ekologicky

Ekologické zemědělství zažilo v ČR za poslední rok značný rozvoj. Na konci října tohoto roku u nás hospodařilo přes 1 800 ekologických zemědělců, kteří obdělávali takřka 8 % zemědělské půdy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).