Hlavní navigace

Škrty evropských dotací nebudou pro farmáře tak bolestivé

16. 5. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Evropská komise ustoupila z některých omezení zemědělských dotací pro velké farmy. Původní návrh EK pobouřil české zemědělce. Z legislativního návrhu, který příští týden představí Evropská komise vyplývá, že čeští zemědělci by nakonec měli přijít o daleko méně finančních prostředků, než Brusel původně navrhoval.

Nejvíce se škrty původně měly dotknout farem, které dosud dostávaly z unie více než 300.000 eur ročně, tedy zhruba 7,5 milionu korun. V tomto případě měli zemědělci přijít až o 45 procent peněz z EU, které získají nad stanovenou hranici (300.000 eur). Nyní komise pro tyto farmy navrhuje škrty ve výši devíti procent. V případě, že berou více než 200.000 eur, by farmy přišly asi o šest procent peněz nad tuto hranici, přičemž původně se uvažovalo o čtvrtině. Farmy, které dostávají více než 100.000 eur, měly původně až o desetinu méně peněz nad dotační strop, ale podle posledního návrhu to mají být jen tři procenta.

Evropská komise navrhuje, aby se členských států, které vstoupily do EU v roce 2004, tedy i ČR, škrty týkaly již od roku 2012, namísto původně navrhovaného roku 2013. Naproti tomu ale pro ně nemá platit klasické odstupňování škrtů pro farmy. Platila by pro ně jednotná sazba tří procent pro farmy, které přijímají dotace vyšší než 5000 eur.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).