Hlavní navigace

Soukromí zemědělci se k demonstracím proti vládě nepřidají

9. 1. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zemědělci z Asociace soukromého zemědělství v ČR (ASZ) dnes potvrdili, že se nezúčastní protestních akcí, které proti zemědělské politice vlády a klesajícím cenám mléka připravuje Agrární komora ČR. Podle slov Václava Perníka, místopředsedy ASZ ČR, totiž není k demonstracím dů­vod.

Podle mého osobního názoru pan prezident AK ČR Veleba Petru Gandalovičovi bezdůvodně plivl do tváře, když řekl, že AK ČR bude demonstrovat proti vládě a zákonodárcům! Napadá mě snad jediný reálný důvod proč to udělal, a to je příprava nezávislého kandidáta za ČSSD na nejbližší senátní volby, komentoval celou situaci Perník.

Asociace soukromého zemědělství také představila svůj vlastní plán řešení situace na trhu s mlékem. Soukromí zemědělci mimo jiné navrhují rozšířit současné programy podpor o program, který by garantoval úvěry zemědělců u bank, využít aktivně předsednictví ČR v rámci EU k co nejrychlejšímu nastartování vývozu mléčných přebytků z EU, či zvážit úpravu zdanění přímých plateb. Čtěte více: Zemědělci versus mlékárny. Kdo nakonec zvítězí?.

Asociace také přišla s nápadem tzv. „konvergenčního programu“ na podporu výrobců mléka, kteří by se rozhodli anebo byli nuceni ukončit výrobu mléka. V zájmu podpory chovu skotu jako důležitého prvku při údržbě a tvorbě krajiny by Zemědělec by dál choval skot, ale pouze pro udržení a tvorbu krajiny. Za to, že skončil s produkcí mléka, by pak dostal kompenzační platbu. Ministr zemědělství uvedl, že navrhované kroky zváží.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).