Hlavní navigace

Názory k článku Spočítali jsme dopady zvažovaného zvýšení odvodů. Jaké OSVČ vyjde na desítky tisíc?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 2. 2023 9:31

    Tommy82

    Myslim ze OSVC se da rozdelit do 3 skupin:

    1 - OSVC kteri priznavaji 95% jsou cestni a nedelaji svarc - to je treba i IT/remeslnik, ktery ma sice obrat 50-60 tis mes, ale ma i svoje naklady, (kancelar, pocitac, skoleni, reklama, nabidky, nezaplacene faktury atd..) a to muze byt dost rychle 15-20 tisic, no a cisteho je na tom ca 30-45 kde tedy zaplati pausalni dan 6 tisic... Nutno zde zamyslet ze plati minimalni dan i kdyz by nahodou nevydelal! V takovem pripade si nemyslim, ze zvyseni neni na miste.

    2 - OSVC ktere delaji na svarc. V podstate stejne co OSVC cislo 1 ale s tim, ze tech 15-20 tisic na nakladech plati jeho zamestnavatel... On se tedy veze na systemu a mel by byt zamestnan...

    3 - OSVC typu remeslnik co dela 50% na fakturu a zbytek bez. Tento OSVC zaplati minimum a zbytek mu jde do kapsy, takze danovy unik...

    No a ted si vezmeme jak zasahne zvyseni dani kazdou skupinu:

    1 - zasahne hodne, protoze on priznava vse, nedela svarc takze ma i realne naklady a zvyseni pro nej je hon na carodejnice a nespravedlivy trest...

    2 - zasahne jen trochu, protoze nema ostatni naklady, tento clovek se "veze" a mel by byt nucen statem byt zamestnan...

    3 - nezasnahne vubec, tento remeslnik totiz vykaze o to mensi zisk, a o to vic si vezme bokem, takze tady stat moc nedostane...

    Kdo je tedy nejvic trestany z techto 3 skupin? Cislo 1 - proc? Protoze je poctivy, opravdu podnika a je pro stat prinosem?

    Stat by se mel vice zamerit na danove uniky remeslniku a svarcsystemu. Tak lezi potencial, a ne nicit opravdovym OSVC pudu pod nohama... (kdyz uz tedy mluvime o zvyseni dani)

  • 27. 2. 2023 9:39

    martinpoljak

    Problém je, že je zvlášť v některých oborech docela náročné definovat, co je to vlastně Švarc systém. Kdybych to, co dělám dělal jako zaměstnanec (jakože naštěstí nedělám a fakturuju si od hodiny prostě to, co odpracuju a odpracuju si tolik, kolik zrovna chci), nejenže mám nižší příjem kvůli mzdovým nákladům, ale ještě zdaněný celý protože jako zaměstnanec nemám náklady a to ani paušální. Ve výsledku bych měl poloviční příjem.

    Takže tím vaším "nucen být zaměstnán" v podstatě efektivně způsobíte, že mnoho firem i lidí v oborech s nejvyšší přidanou hodnotou v celém průmyslu najednou budou mít poloviční příjmy. Víte, co v takovém případě udělají? Na české zaměstnavatele se jednoduše vykašlou. protože narozdíl od dělníka u pásu mohou.

    Ostatně píšete obecně nesmysly. Většina lidi v IT kupříkladu fakt nemá obrat padesát tisíc měsíčně. To ani ten řemeslník ne pokud není neschopný. Přidejte tak jednou tolik.

  • 4. 3. 2023 16:33

    Tommy82

    Dobre, rekneme ze v IT maji dvojnasobek. Tak zase jsme zpet u Svarcsystemu nebo OSVC. Svarcsystem neni tezke definovat, najdete si to. Mezi jinymi - podnika na vlastni riziko aj, ale to si muzete najit. Takze - i kdyby mel OSVC dvojnasobek tak ma prece naklady ne? Nebo mi chcete tvrdit ze IT zadne nema? A pozor, nez mi odepisete - nebavime se tu o svarc, ale o opravdovem OSVC, ktery ma najem, programy, inventar, energie, prip zamestnance, skoleni, a event ztraty z nezaplacenych faktur... ma tohle zamestnanec? :)

    Tady jde videt, ze nemuzeme nikdy danit zamestnance stejne jako OSVC. Pokud tedy stat neco chce zlepsit, tak to pokutovat svarcsystem...

  • 4. 3. 2023 16:39

    Tommy82

    A zpet k Vasemu - Většina lidi v IT kupříkladu fakt nemá obrat padesát tisíc měsíčně. To ani ten řemeslník ne pokud není neschopný. Přidejte tak jednou tolik.

    Opravdu nemaji, vyjimky maji nad 100.000, mrknete do statistik... a pokud maji tak ne za 8h pracovni dobu, no ale to pak maji i zamestnanci kdyz delaji 12h denne ze?

  • 27. 2. 2023 10:05

    martinpoljak

    ... jo a pokud příjem nepřizná, u toho řemeslníka to prakticky není jak zjistit. Leda byste úplně zrušil hotovost. Když dám sousedovi padesát tisíc v hotovosti za to, že mi postaví komín nebo zeď, nezjistí to nikdo, nikdy a nijak. To bych ho musel udat. A proč bych to dělal.

  • 16. 4. 2023 8:17

    OldaK

    Můj názor je jasný. OSVČ už dnes platí více, než kolik platí zaměstnanci s průměrnou mzdou. Pokud chcete zvýšit pojistné u OSVČ, pak podle zásady rovného zacházení musíte zvýšit i odvody zaměstnanců. Prosím nezamněňovat s odvody zaměstnavatelů, to je úplně jiný příběh. O co víc by platili zaměstnanci o to méně by mohli platit zaměstnavatelé, pak by to teprve bylo férové, i když pro zaměstnance by to stále znamenalo, že jejich budoucí důchod bude stále vyšší i při stejném hrubém výdělku (zisku), jakého dosáhne OSVČ. OldaK

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).