Hlavní navigace

Společná postel je nepřítel spánku; hlavně pro chlapy

28. 9. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 244086
Většina mých kamarádů a přátel z bankovních či podnikatelských kruhů, si občas stěžuje, že nechce trvale spát (rozumějte skutečně jen spát) se svou partnerkou. Zajímavé je, že až na výjimky, u kamarádek a přítelkyň je to naopak.

Vzhledem k tomu, že toto téma je celosvětový fenomén, tak se v nedávné době odehrálo několik zajímavých výzkumů. A závěry? Lidé, kteří tráví noc se svými partnery, mají neklidný spánek. V důsledku toho mají svou „duševní zdatnost“ na příští den značně oslabenou, zvyšuje se také hladina stresových hormonů. Podle doktora N. Stanleyho z univerzity v Surrey není toto zjištění nijak překvapivé. V minulosti majetnější vrstvy nikdy nespaly v jedné posteli dohromady, dokonce ti skutečně bohatí spali v odlišných křídlech svých budov. Spát spolu pro ně bylo neobvyklé. Na rozdíl od těch chudších, kteří si tento luxus nemohli dovolit, dodal pro BBC News.

Podle nové vědecké studie jsou tím vším více ohroženi především muži, neboť ženy se po společně strávené noci cítí lépe díky jejich hlubšímu spánku. Doktor Stanley k tomu říká, že ženy jsou de facto předprogramovány, aby se lépe vyrovnaly s přerušovaným spánkem, protože jak dodává, mnoho událostí v životě jim jejich spánek narušuje – kojení, výchova dětí, menstruace, menopauza.

Jak trávíte víkend?

Rakouský profesor G. Kloesch a jeho tým z Vídeňské univerzity studovali osm nesezdaných a bezdětných párů ve věku dvaceti let. Partneři z každé dvojice byli požádáni, aby strávili deset nocí spolu a dalších deset odděleně. Vědci přitom hodnotili jejich záznamy při odpočinku s pozdějšími dotazníky a údaji získanými monitorováním tělesné aktivity. Další den dvojice vyplnily jednoduchý test a byla jim změřena hladina stresových hormonů.

Daně x

Ačkoli muži uvedli, že se jim s partnerkou spalo lépe, jejich testy dopadly hůře. Ukázaly totiž, že jejich spánek byl více neklidný a přerušovaný. Ženám se naproti tomu podařilo dosáhnout hlubšího spánku. I přesto uvedly, že se jim spalo lépe, když v posteli byly samy. Profesor Kloesch pak oznámil výsledky výzkumu – obě pohlaví měla skutečně neklidnější spánek, když spala dohromady. Doktor Stanley vidí jediné řešení – spát v oddělených postelích. Sdílet postel s někým, kdo dělá hluk nebo s ním musíte soupeřit o peřinu, není žádný med ani rozumné, ukončil své prohlášení.

Velký znalec a milovník žen kníže Metternich vždy s oblibou říkal: S ženou rád usínám, ale rád se probouzím sám. A jak jste na tom vy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).