Hlavní navigace

Co můžeme dělat proti korupci? Je to jednoduché (NÁZOR)

19. 10. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
Co všechno lze dělat proti korupci? Zatímco vláda mlčí, my všichni můžeme minimálně dodržovat zákony a odmítat korupční nabídky.

Asi nejsem sám, kdo si před časem přečetl v Hospodářských novinách rozhovor s majitelem Agrofertu Andrejem Babišem. V podstatě to samé opakoval i v televizní talkshow Jana Krause, v ČT 24 a jeho názory publikovala i další média. Šlo o to, že míra korupce u veřejných zakázek v českých zemích už přesáhla všechny meze. A tím, jak tyto zakázky prodražuje, dokonce výrazně zatěžuje státní rozpočet.

V televizi navíc pan Babiš nabídl e-mailovou adresu, na kterou je možné se přihlásit, pokud máte na věc stejný názor a chcete s tím třeba něco dělat. Že se na tomto základě pokusí něco vytvořit. Netuším, kolik mailů již na tuhle adresu dorazilo, ale přál bych si, aby jich bylo co nejvíc. Samozřejmě. I já si totiž myslím, že současný stav je neúnosný. Jenže…

Dodržujme každý zákony…

Jenže ani jeden z nejbohatších Čechů nevypadal, když onu e-mailovou adresu ukazoval, že by věděl, co s tím. To není výtka, ani já nevím, jak to zarazit, nebo aspoň výrazně omezit. Určitě je dobře, že to vůbec řekl. Jenže… Jenže nikdo z ministrů ani partajních šéfů na to nijak nezareagoval. O důvodech jejich mlčení můžu, ale nebudu spekulovat. Důležité je, že mlčí. Nenabízejí žádné řešení. Ba ani neříkají, že se jej pokusí nalézt. Takže se vlastně nic neděje. O problému si šuškají vrabci na střeše, jeden podnikatel o tom promluvil veřejně a tím to, dost pravděpodobně, také skončí. Nebo by si to jistě mnoho zainteresovaných aspoň přálo. A mají velkou šanci, že se jejich přání vyplní. Dokud totiž jakákoli iniciativa, včetně této, nemá svého vůdce a svoji strukturu, nemůže se k ní nikdo připojit. Přesněji, nemůže se k ní účinně připojit. Tím pádem pak vše zůstává při starém.

Pro jistotu připomenu, že to „při starém“ znamená, že zákony neplatí zdaleka pro všechny, nebo zdaleka ne pro všechny stejně. Což je stav, který zdaleka nevyhovuje všem. Ani mě. A tak jsem nakonec, přece jen, dostal nápad. Než budeme, kdokoli z nás, přemýšlet o tom, co by se dalo proti nedodržování zákonů (protože korupce je také nezákonná) v rámci celé republiky, řekněme si nejdřív, co můžeme udělat my sami. Odpověď je naprosto jednoduchá. Každý z nás může dodržovat platné zákony. To není příliš pracné. Dodržování dopravních předpisů do této kategorie patří také. Jejich dodržování může být pro leckoho poněkud pracnější, ale pořád to není obzvlášť náročné. To je první a jen sotva viditelný krok. I když, sotva viditelný? Ono jezdit po dálnici D1 bez nervů a bez rizika by byl hezky viditelný výsledek. Čtěte také: Tomáš Richter: Polovina manažerů si svůj plat nezaslouží

… a hlašme korupční nabídky

Zároveň může každý, právě proto, že dodržuje zákony, odmítat veškeré korupční nabídky. A chce-li ještě trochu přidat, může je jednoduše ohlásit. Nikoli udat, protože udávají kolaboranti, ne lidé, kteří jen odmítnou a ohlásí úplatek, ať už jim jej někdo nabízel, nebo jej po nich chtěl. A jakkoli velký.

Asi to není ten dokonalý návod k rychlé nápravě, který bychom potřebovali. Ale je to jediný návod, který se dá použít okamžitě. Bez jeho použití navíc nebude fungovat ani žádný další návod proti korupci a každá iniciativa, včetně té Babišovy, bude odsouzena k nezdaru.

Daně x

Já to každopádně zkusím. S těmi úplatky určitě.

Tomáš Richter, generální ředitel společnosti Internet Retail (zahrnuje několik internetových obchodů, například Kasa.cz, Obchodní dům.cz, Hej.sk)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).