Hlavní navigace

Urban chce snížit spotřební daně u pohonných hmot

1. 6. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Rostoucí ceny benzínu a nafty podle stínového ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana z ČSSD vyžadují, aby stát snížil spotřební daň u pohonných hmot. Sám navrhne sněmovně snížení spotřební daně u pohonných hmot minimálně o 2,50 korun na litr. Řekl to v diskusním pořadu České televize.

Rostoucí ceny benzínu a nafty podle Urbana negativně ovlivňují ekonomiku. Ministerstvo financí ale nesouhlasí. Podle něj je snížení spotřební daně nesystémové.

Podle Urbana se sazba minimální spotřební daně na pohonné hmoty pohybuje nad limitem daným Evropskou unii, a to zhruba o tři koruny na litr. Zatím půjdeme cestou snížení spotřební daně zhruba o 2,50 na litr benzinu a nafty, což se bohatě vejde do toho limitu. Což znamená, že s tím nemusíme jezdit do Bruselu a můžeme si to rozhodnout sami, uvedl Urban, který předpokládá, že návrh do sněmovny předloží již příští týden.

Cena nafty v pátek překročila o dva haléře hranici 35 korun, průměrná cena benzínu od prvního dne tohoto týdne stoupla podle CCS o 34 haléřů na 32,61 korun. Za poslední rok tak podražila nafta o šest korun na litr. Daně z pohonných hmot tvoří zhruba polovinu jejich ceny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).