Hlavní navigace

Vánoční a farmářské trhy mají odklad, #EET se jich dotkne až v roce 2018

29. 8. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Karel Choc, Internet Info, podle licence: Rights Managed
Vánoční trhy se nakonec letos i příští rok obejdou bez EET. To samé platí pro trhy farmářské. Stánkový prodej totiž bude spadat pod EET až od roku 2018.

V první fázi se do EET zapojí hotely a stravovací služby. Jak ale na dnešní tiskové konferenci uvedl ministr financí Andrej Babiš, první fáze se nakonec nebude týkat stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty. To pomůže především prodejcům na vánočních trzích, kteří se tak letos ještě obejdou bez elektronických pokladen.

Trhovců se EET dotkne až v roce 2018

První fáze EET, která se spustí 1. prosince, se nebude týkat stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty. Jde například o vánoční trhy, farmářské trhy nebo třeba o různé stánky na festivalech. Stánkový prodej se do EET nakonec zapojí až od 1. března 2018.

Stejně tak se zatím nebudou muset evidovat tržby z doplňkové činnosti, které půjde evidovat až společně s příjmy z hlavní činnosti. Kadeřnic, které například prodávají šampony nebo kávu svým zákazníkům, se tak EET dotkne dle původního plánu.

Další harmonogram EET

Druhá vlna od 1. března 2017 se dotkne maloobchodu a velkoobchodu, jež jsou uvedeny v Klasifikaci ekonomických činností (NACE) pod kódem 45.1, 45.3, 45.4, pokud jde o obchod, 46 a 47.

Mezi povinné subjekty k EET ve třetí vlně spadají ostatní činnosti (lékaři, právníci, účetní), vyjma těch v poslední fázi, například svobodná povolání, doprava, zemědělství. Třetí vlna elektronické evidence tržeb by měla dopadnout na podnikatele od 1. března 2018. 

Poslední vlna podnikatelů se zapojí 1. června 2018. Půjde o řemeslníky a výrobní činnosti uvedených v Klasifikaci ekonomických činností (NACE) pod kódy 13–17, 20.4, 22, 23, 25, 31–33, 43, 95, 96.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).