Hlavní navigace

Výrobci pryže potrestáni čtvrt miliardovou pokutou

5. 12. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Evropská komise dnes potrestala pokutou ve výši 243,2 milionu eur výrobce chloroprenové pryže ze tří kontinentů. Důvodem byla jejich kartelizace, kdy si rozdělovali trh a domlouvali se na cenách. Kartelu se účastnily americké firmy DuPont a Dow Chemical, italská ENI a japonské společnosti Tosoh a Kanto Denka Kogyo. Chloroprenová pryž se využívá v široké škále produktů, například v podrážkách a kondomech.

Firmy se podle komise pravidelně setkávaly, aby se domluvily na cenách, vyměňovaly si citlivé informace a upravovaly své ilegální dohody. Komise uvedla, že takovéto chování hrubě porušuje antimonopolní pravidla. EK může firmám vyměřit za cenový kartel pokutu ve výši až deseti procent jejich ročních tržeb.

Italské firmě ENI byla pokuta zvýšena o 60 procent kvůli opakovanému porušování pravidel hospodářské soutěže. Společnost tak bude muset z provinivších se zaplatit nejvíce a to 132,16 milionu eur.

Německé firmě Bayer dokonce hrozila pokuta 201 milionů eur, firmě však byla odpuštěna, protože kartel udala. Firmám Tosoh, DuPont a Dow byla pokuta snížena, protože poskytly užitečné informace, napsala agentura Reuters.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).