Hlavní navigace

Wash Cafe je kavárna, bar s doutníky i pradlenka v jednom

24. 5. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 244086
Praha je plná zaměnitelných podniků, které nenabízejí nic ojedinělého. Wash Cafe však je založeno na dobrém nápadu a v lokalitě, která teprve čeká na své gurmánské objevení.

Nádražní ulice na pražském Smíchově, která vede od Anděla ke Smíchovskému nádraží a dál, nevypadá na první pohled moc lákavě a tak svádí k tomu, aby ji člověk spíše co nejrychleji projel autem nebo tramvají. Rozhodně moc neláká k procházce. Přitom tu má adresu několik restaurací, které stojí za návštěvu. Mezi ně (vedle například restaurace U peronu) patří Wash Cafe. Zajímavé je tím, že pod jednou střechou ukrývá vedle kavárny také veřejnou prádelnu.

Kavárna: Wash Cafe
Lokace: Nádražní 66, Praha 5
Typ: Kavárna a prádelna v jednom

Členité Cafe čítá jednu místnost s barem (a plazmovou televizí na sportovní i jiné přenosy), chodbičku před prádelnou, další velkou místnost, kde si umím představit nejednu oslavu či jinou společenskou akci spojenou s tancem (ke které si lze domluvit občerstvení – raut, studené mísy, jednohubky, chlebíčky apod.) a ještě jednu menší místnost. Vybavené je dřevěnými židlemi a stolky z hnědého dřeva, různě polstrovanými křesílky, starými knihovnami a skleníky, starožitnými lampami. Styl trochu připomíná bazar nebo antik (ostatně se tu prezentuje také firma s interiérovými doplňky), případně babiččiny pokoje, kde se nábytek za delší dobu tak porůznu nashromáždil. A na stěnách jsou fotky z cest a z různých proveniencí, i obrazy. Působí to ale útulně, je to ten typ kavárny, ve které si lze číst nebo povídat dlouhé hodiny a nepostřehnout, jak rychle čas utíká. Tedy pokud někdo nezavrže dveřmi.

Wash Cafe

Vyzkoušeno: Co podnikatelům může kavárna nabídnout?

Parkování: ano, v okolních ulicích, zároveň je ale kavárna kousek od metra nebo tramvajové zastávky
WiFi: ano
Kouření: ano
Příjem platebních karet: ano
Vhodné pro obchodní schůzku: ano, pokud nechce podnikatel oslnit jídlem, ale ví, že jeho obchodní partner rád kouří doutníky (nebo nevlastní automatickou pračku)

Hermelín s doutníkem

V době oběda sice v kavárně nabízejí denní menu, jinak je však na jídelním lístku jídla k mání pomálu. Toasty, nakládaný hermelín, matesy, klobása, šopský salát, utopenci; chuťovky jako nachos, pistácie, olivy nebo mandle. K tomu nabídka zákusků i několika pohárů. Zakousli jsme tedy toasty se sýrem a šunkou a klasický pikantní nakládaný hermelín. Toasty je možné označit jako standardní, hermelín byl totálně rozleželý, na hranici rozkladu. Takže pro žaludky, které toho trochu vydrží. Alespoň se ale vyhnul mnohem častějšímu nešvaru, že je hermelín tuhý a naopak v oleji ležel příliš krátkou dobu. Hermelín tu navíc podávají se štědrou zeleninovou oblohou a s obyčejným konzumním chlebem, který je k hermelínu stejně nakonec nejlepší. Jen pikantní byl sýr málo. K toastům nám číšník postavil na stůl ještě pořádně objemnou lahev kečupu. Ceny jsou příznivé, za espresso, latte macchiato, hermelín a toasty jsme dohromady zaplatili 172 korun.

Wash Cafe hermelín

Čím se ale Wash Cafe vyznačuje, je velká nabídka doutníků z Dominikánské republiky, Kuby, Brazílie, Španělska, Holandska nebo Spojených států. K doutníku lze popíjet nejen kávu, ale je na výběr z opravdu tučné nabídky všemožných alkoholických nápojů, od whisky, přes vína, rumy, brandy, likéry, až po míchané nápoje. Jestli je tedy vlastně Wash Cafe kavárna nebo bar, záleží nejen na výběru, ale také na denní či noční hodině, ve kterou sem host zavítá. Otevřeno totiž je od pondělí do čtvrtka od devíti ráno do 24 hodin, v pátek od devíti do dvou po půlnoci, v sobotu od desíti také do dvou a v neděli od desíti do půlnoci.

skoleni_15_4

Vyper si a poseď

Zajímavostí je samoobslužná pradlenka, která je nedílnou součástí celého podniku a která nabízí také žehlení. Vyžehlení košile stojí zhruba třicet korun, což může být užitečná informace právě pro podnikatele. Z prádelny, pokud je zrovna v provozu (při naší páteční návštěvě si tu pral prádlo jeden mladík), se do kavárny line příjemná vůně pracího prášku a dodává podniku něco domáckého, co člověk hned tak někde neobjeví.

Preferujete kuřácké nebo nekuřácké kavárny?

Wash Cafe zkrátka nezklame, když host hledá nějaký netradiční podnik místo toho, aby navštívil lehce zaměnitelný za jakýkoliv jiný. Podnik, kde vaří poměrně dobrou kávu, ve kterém si lze třeba zapálit doutník, popít dobrý alkohol. A dát si takové ty klasické pokrmy, známé z českých hospůdek, jako je nakládaný hermelín nebo utopenci. Snad jen číšník se mohl alespoň jednou usmát a hermelín by chtělo možná přece jen naložit na o něco kratší dobu, kdyby měl snad někdo choulostivější žaludek… Za ojedinělost a nápad s pradlenkou nicméně udělujeme Wash Cafe čtyři Gurmánské hvězdičky.

Gurmán - hodnocení 4
Čtyři hvězdičky – v rámci hodnocení se jedná o nadstandardní zisk hvězdiček. Vyjadřuje, že ačkoliv je sledovaná restaurace/kavárna ve své kategorii na nadstandardní úrovni, je u ní stále zjevný potenciál ke zlepšení, hodnotitelé zaznamenali drobné, ačkoliv nijak závažné, nedostatky.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).