Hlavní navigace

Zabavené věci berňákem můžete dražit online. Pořídíte je odkudkoliv

26. 8. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Finanční správa spustila přesně před rokem elektronické dražby exekučně zabavených věcí, postupně je rozšiřovala do dalších krajů.

Od začátku září minulého roku mohou zájemci o věci zabavené v rámci daňové exekuce využít online dražby. Díky aplikaci elektronických dražeb se dostanou k zabaveným věcem odkudkoliv. Pro zapojení se do dražeb je nutné vytvořit si účet. 

V elektronické dražbě finanční správy se nachází celá řada věcí, od nemovitých po movité. Jde o majetek poplatníků, kteří dlouhodobě odkládali nebo vůbec neplnili své daňové povinnosti. Majetek jim byl proto finančním úřadem zabaven. 

Mezi zabavenými věcmi jsou často osobní automobily, domy, byty, chaty, garáže pozemky, také kancelářské vybavení, ale také například vybavení kuchyně. Mnohdy jde také o věci, se kterými neplatič podnikal. 

Jak se do dražby zapojit? 

Pro přihlášení se do elektronické dražby jako dražitel je nutné zřídit uživatelský účet. 

  • v aplikaci elektronické dražby vyplníte a odešlete žádost o zřízení uživatelského účtu,
  • poté je nutné provést ověření identity, které můžete učinit elektronicky zasláním žádosti o ověření identity prostřednictvím aplikace Elektronické podání (EPO) s připojeným uznávaným elektronickým podpisem nebo ověřené prostřednictvím přihlášení se do datové schránky nebo osobně na finančním úřadě,
  • s pomocí uživatelského jména a jednorázového hesla, které obdržíte na e-mailovou adresu uvedenou v žádosti, se přihlásíte k aplikaci elektronické dražby, provedete změnu hesla a přihlášením se ke konkrétní dražbě se stanete pro tuto dražbu dražitelem.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).