Hlavní navigace

Zajděte si na oběd do kina

24. 1. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Kina bývají často propojená s kavárnou nebo restaurací. Gurmán zašel do dvou z nich, kina Evald a MAT, ve všední den na oběd. Výsledek? Je to dobrý standard, zázraky ale nečekejte.

Vybavuje se mi řada kin, která v Praze vsadila na kombinaci kina a regulérní kavárny nebo restaurace. Vedle Evalda a MATu třeba Atlas, Světozor, Oko nebo Aero. A také Lucerna, testovaná v minulém vydání Gurmána business serveru Podnikatel.cz. Čtěte více: Kavárna Lucerna je české stříbro, které má k dokonalosti da­leko

Tentokrát jsme vyzkoušeli Evald a MAT, protože do tamních restaurací lze zajít také na oběd, a to nezávisle na kinu, případně na regulérní teplou večeři před kinem.

Restaurace: Evald
Lokace: Národní 28, Praha 1
Typ: česká a mezinárodní kuchyně

Restaurace Evald vaří všehochuť z české a zahraniční kuchyně. Na stálém jídelním lístku tak jsou jídla od nakládaného hermelínu a pečené šunky s vejci a okurkou, přes sýrová jídla, pokrmy z kuřecího nebo vepřového masa, včetně takových kreací, jako je například kuřecí steak s broskví, lískovými ořechy a vaječným likérem, po českou klasiku, jako je pstruh na másle nebo bramboráky. Širokému výběru odpovídají také ceny – najíst se tu je možné do stovky, nejdražší jsou naopak bifteky za 255 korun. Protože jsme přišli v době oběda, nevybírali jsme však ze stálého jídelního lístku, ale z denní nabídky. A popravdě řečeno, interiér restaurace by mi stejně k jídlu přesahujícímu 200 korun moc neladil.

Hlavní jídlo donesené příliš rychle

Objednali jsme si kulajdu, čočku s vejcem a kyselou okurkou a uzené maso zapečené s nivou a s opečenými brambory. Kulajdu musím pochválit.

Evald 1

Nicméně mě překvapilo, že ve chvíli, kdy jsme byli s polévkou asi v půlce, donesla nám servírka hlavní jídlo s dotazem, zda nám ho tam už může nechat. Odmítli jsme, protože jsme nechtěli jíst jídlo vlažné, natož studené. Jenže jsme si evidentně moc nepomohli, jídlo tedy nestálo na stole, ale čekalo v kuchyni – čočka prostě vychladla. Škoda. Uvařená byla dobře, z vejce bylo připravené „volské oko”.

Evald 3

Niva s uzeným je trochu zvláštní kombinace a byla také, jak se dalo čekat, slanější. Nicméně jinak k ní můj spolustolovník žádné výhrady neměl. Jako jídlo do stovky bylo to, co se nám ocitlo na talíři, docela akceptovatelné, vystydnout to ale nemělo.

Evald 2

Zato káva latte, kterou jsem si následně objednala, moc povedená nebyla. Kávu jsem v nápoji chuťově skoro necítila, musela být pořádně slaboučká, žádné poctivé espresso. Čtěte více: Kávový speciál: Pravé espresso je jen jedno

Preferujete kuřácké nebo nekuřácké kavárny?

  • Kouřím a proto chodím do kuřáckých kaváren.
    17 %
  • Nekouřím, ale kuřácké kavárny mi nevadí.
    7 %
  • Nekouřím a proto vyhledávám kavárny, kde se nekouří nebo je v nich prostor pro nekuřáky.
    70 %
  • Nechodím do kaváren.
    6 %

Na první pokus mi připadalo, že to tu může být s jídlem trochu sázka do loterie. Částečně vaří dobře, na jednoduchou českou kuchyni se sem klidně vrátím, ale třeba takovou kuřecí kapsu plněnou šunkou, modrým sýrem a klobásou, která se řadí mezi speciality zdejší kuchyně, bych si určitě nedala. Méně je totiž více. A na kávu asi příště zajdu jinam.

Restaurace: Filmový klub MAT
Lokace: Karlovo náměstí 19, Praha 2
Typ: mezinárodní kuchyně

Název, který raději rychle zapomenete

Evald však má oproti MATu jedno velké plus – naobědvat se tu dá bez kouře z cigaret. Restaurace v MATu, tedy přesně Filmový klub MAT, je kuřácký, a to i v době oběda. Musím říct, že to mi opravdu vadí, a hodně. Přitom sem evidentně, stejně jako do Evalda, kde bylo během naší návštěvy narváno, lidé na oběd hojně chodí. Jídelní lístek je opět všehochuť. Vyzkoušeli jsme spätzle se zelím a slaninou a brambory zapečené se sýrem a česnekem (brambory měly název plesnivé či smradlavé brambory, nebo tak nějak, což možná může tvůrcům jídelního lístku připadat vtipné, mě jako zákaznici s tím související asociace přivedly rychle k tomu, že jsem název raději vytěsnila – o chuti k jídlu by se totiž jinak asi dalo těžko mluvit).

A i tady platí, že za cenu kolem stovky či do stovky dostane host odpovídající jídlo. Drobné spätzle nebyly přemaštěné, slanina nakrájená na větší kousky byla pěkně opečená. Snad zelí mohlo být o trochu víc.

Mat 2

Brambory byly o něco slanější, ale to se opět dalo díky přítomné nivě očekávat. Česneku bylo v jídle decentní množství, takže se strávník nemusí po takovém jídle bát vrátit do práce – jedna peprmintová žvýkačka dech bez problémů spravila.

Mat 3

Horká mléčná čokoláda, kterou jsem si dala místo zákusku, by však měla být o poznání hustší a šlehačku ze spreje, která se mi asi tak do minuty na hladině čokolády rozplizla do bílé skvrny, si při servírování klidně mohli odpustit.

Vyzkoušeno: Co podnikatelům mohou vyzkoušené restaurace nabídnout?

Parkování: na Karlově náměstí lze parkovat na placených parkovištích, u Evalda ale host zaparkuje těžko; ve druhém případě tak je lepší přijít pěšky, přijet tramvají nebo metrem

Kouření: v Evaldu ano i ne, v MATu ano

Platba kartou: ano 

Vhodné pro obchodní schůzku: ano

„Mišmaš” v MATu

Interiér restaurace Evald je velmi jednoduchý, možná až svým způsobem strohý a ne moc atraktivní. Interiér MATU je naproti tomu trošku dekadentní a barevný. Pokud v Evaldu hrála při mé návštěvě nějaká hudba, tak zřejmě tak decentně, že si ji vůbec nedokážu zpětně vybavit. Zato v MATu nepříjemně vyhrávalo rádio i s reklamami a v koutě ještě běžel na velké obrazovce fotbal bez zvuku. Problém MATu je v tom, že chce být zároveň restaurací i barem, chce si zachovat klubovou atmosféru, ale také přilákat na jídlo lidi z okolních kanceláří. Vzniká pak z toho trochu zmatek – člověk, který jde na drink, prostě asi čeká něco jiného než ten, kdo si sem na půl hodiny odskočí na oběd.

skoleni_15_4

Mat 1

Evald má otevřeno denně od 11 do 23 hodin. MAT ve všední den od 10.30 do 24 hodin, o víkendu otevírá až ve 14 a zavírá také o půlnoci.

Hodnocení

Obě restaurace se řadí mezi ty, kde se klidně najím, ale ničím mě nenadchnou a také budu jen velmi těžko hledat důvod, proč se do nich vracet. Snad kromě důvodů praktických – mám to vedle kanceláře/domu, najím se tu ve špičce bez dlouhého čekání atd. Je to prostě standard. A proto Restauraci Evald a Filmovému klubu MAT uděluji průměrné tři Gurmánské hvězdičky.

Gurmán - hodnocení 3

Tři hvězdičky – vyjadřují, že v restauraci/ka­várně hodnotitelé zaznamenali více pochybení, respektive nedostatků, a to většinou minimálně v jedné sledované oblasti (objednávka, obsluha, interiér, služby). Tři hvězdičky zároveň znamenají dobrý standard, a to s ohledem na kategorii restaurace/ka­várny.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).