Hlavní navigace

Zajišťovací příkazy na Europrint? Tiskárna je nyní v insolvenci

7. 9. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Aktualizováno: Poznámka uvedena na konci textu. (7. 9. 2017 19:18)
Největší polygrafická společnost Europrint je v insolvenci. Podle ní za to mohou nesmyslné zajišťovací příkazy.

Finanční správa si na Europrint došlápla údajně přesně 3 týdny po změně vlastníka. Kvůli zajišťovacím příkazům, exekučním příkazům a agresivnímu chování berňáku pak skončila společnost v likvidaci. Finanční správa totiž požaduje souhrnně vyplatit 386 milionů korun. 

Taková je alespoň verze největší polygrafické společnosti, která zajišťuje tisk pro velké mediální domy jako Mladá fronta (nemá spojitost s deníkem Mladá fronta DNES), CNC nebo Vltava Labe Media.

Zajišťovací příkazy se týkaly DPH u zboží, které jsme ani neodebírali, tvrdí Europrint

Podle ní vše začalo v květnu roku 2016, kdy si Finanční správa ČR pomocí zajišťovacích příkazů nárokovala 260 milionů korun, a to z důvodu údajného podvodu na DPH jejího dodavatele, za jehož nezaplacenou daň ručila. Úředníci vybírají u fungující společnosti daň, kterou nejenže měl odvést jiný subjekt, bývalý dodavatel Europrintu, ale tato daň se vůbec netýkala plnění poskytovaných Europrintu tímto dodavatelem. Europrint z těchto transakcí neměl a ani nemohl mít žádnou výhodu, říká generální ředitel Petr Litvan.

Tím dodavatelem byla společnost Epremo Trading (dnes už také v likvidaci), kterou společně s Europrintem údajně vlastnil podnikatel František Savov, dnes stíhaný za daňové úniky. Podle Europrintu dodavatel neodvedl daň za tiskařské stroje, které však Europrint nikdy neodebíral. 

Společnost si na úhradu nezaplacené daně vzala úvěr, jenže berňák následně v červenci poslal do firmy exekutora, který po Europrintu vymáhal penále ve výši více než 52 milionů korun a v srpnu následovalo exekuční vymáhání úroků z prodlení ve výši více než 74 milionů korun. Návrhy na odklad či splátkování vymáhaných částek příslušenství daně byly správcem daně zamítnuty, upřesnil mluvčí společnosti Europrint Hugo Trkal

Europrint měl tak nakonec zaplatit celkově 386 milionů korun, jenže na uhrazení penále a úroku z prodlení již peníze neměl. Proto včera na sebe vyhlásil insolvenci, ale i přesto ve výrobě dál pokračuje. 

Čísla podle Europrintu

  • 260 milionů korun byla výše doměřené DPH za roky 2013 – 2015
  • Exekuce na penále z této daně ve výši 52 milionů korun
  • Úroky z prodlení 74 milionů korun

Penále a úroky tak činí 126 milionů korun. Když k tomu připočteme 260 milionů korun za doměřenou daň, jedná se o celkový dluh 386 milionů korun, kvůli kterému nakonec společnost skončila v insolvenci. 

Jednání Finanční správy ČR poté označil Europrint za nebývale agresivní a především nelegitimní.

Brand24

To však Finanční správa ČR odmítá. Požaduje proto po Europrintu, aby ji společnost zbavila mlčenlivosti, a to za posledních 10 let. Rádi médiím poskytneme informace prokazující nutný, naprosto legitimní a adekvátní postup správce daně, řekla serveru Podnikatel.cz mluvčí Finanční správy ČR Petra PetlachováPodle ní do té doby nemůže Finanční správa ČR případ jakkoli komentovat. 

Poznámka autora: Serveru Podnikatel.cz se však podařilo získat informaci, podle které má celý případ souviset s jinou kauzou, která proběhla v minulých letech. Tuto informaci server získal od důvěryhodného zdroje. S ohledem na to, že však nemáme možnost nahlédnout do jednotlivých spisů ať již zajišťovacích příkazů či dalších a dostatečně ji tedy prokázat, rozhodli jsme se tuto již publikovanou informaci na základě vlastního rozhodnutí kvůli nestrannosti odstranit. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).