Hlavní navigace

Andrej Babiš couvá, OSVČ s paušály základní sleva na dani zůstane

22. 5. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 329515
OSVČ s paušály základní sleva na dani nakonec zůstane, potvrdil to Andrej Babiš. Zároveň se jim však zpětně nezavede sleva na manželku a zvýhodnění na dítě.

Základní sleva na dani by nakonec měla zůstat všem OSVČ, tedy i těm, kteří využívají výdajové paušály. Zároveň ale nedojde k navrácení slevy na manželku a zvýhodnění na dítě pro “paušálníky” a využití všech paušálů se zastropí na úrovní příjmů ve výši 2 milionů korun. Včera to po jednání koaliční rady a po následném jednání s Karlem Havlíčkem, předsedou Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, oznámil ministr financí Andrej Babiš.

Čtěte také: Babišův plán rušit slevu na dani u paušálů vyjde řadu OSVČ na desetitisíce korun

Důchodcům by se sleva měla vrátit

Pracovní návrh, který dalo ministerstvo do připomínkového řízení, nebyl konzultován v koalici ani ve vládě. My jsme dnes na koaliční radě domluvili, že navrhneme zastropování všech paušálů na úrovni 2 milionů korun. Vše ostatní se nijak nezmění. To znamená, že nedojde k žádnému zrušení slevy ani zavedení, řekl včera na tiskovém briefingu Andrej Babiš.

Jak ale poté ujistil ministr financí, tato věta se netýká základní slevy na dani pro pracující důchodce. V tomto ohledu platí původní návrh ministerstva, že by se pracujícím seniorům měla sleva opětovně zavést. Stejně tak by se mělo zvýšit daňové zvýhodnění na druhé a každé další dítě.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).