Hlavní navigace

Dejte sbohem své zdravotní pojišťovně, čas máte jen do 30.6.

22. 6. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Nejste spokojeni se svou zdravotní pojišťovnou? Můžete ji změnit, ale pozor, máte na to čas pouze do konce června, jinak si budete muset počkat celý rok.

Každá osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) má povinnost platit si zdravotní pojištění. Pokud však nejste spokojeni se službami své zdravotní pojišťovny, máte nárok ji změnit. Kdy a za jakých podmínek?

Změnit pojišťovnu můžete pouze jednou za rok

Zákon o veřejném zdravotním pojištění mluví jasně, svou zdravotní pojišťovnu můžete změnit pouze jednou za rok, a to vždy k 1. lednu. Jenže přijít na zdravotní pojišťovnu na konci roku, že ji měníte a od 1. ledna budete mít novou, není možné. I pro změnu platí tvrdá pravidla.

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Své zdravotní pojišťovně můžete dát sbohem, ale pozor na termíny. 

Přihlášku k nové pojišťovně musíte podávat nejpozději 6 měsíců před možnou změnou zdravotní pojišťovny, tudíž do 30.6. předchozího roku. Proto, pokud chcete mít novou zdravotní pojišťovnu od 1.1.2016, musíte si podat přihlášku k té nové do konce června 2015.

§ 11 Práva a povinnosti pojištěnce

(1) a) Zdravotní pojišťovnu lze změnit jednou za 12 měsíců, a to vždy jen k 1. lednu následujícího kalendářního roku; přihlášku je pojištěnec nebo jeho zákonný zástupce povinen podat vybrané zdravotní pojišťovně nejpozději 6 měsíců před požadovaným dnem změny.

Zdroj: Zákon o veřejném zdravotním pojištění

Jenže to není vše, přihlášku k nové zdravotní pojišťovně můžete podat pouze jednou. Tudíž, pokud jste již změnu provedli a chtěli byste do 30.6. své rozhodnutí zvrátit, máte smůlu. Platí pouze první podaná přihláška: K případným dalším přihláškám se již nepřihlíží, a to ani tehdy, jsou-li podány ve stanovené lhůtě, tedy do 30. 6. Změna proběhne automaticky k 1. lednu, varuje Oldřich Tichý, mluvčí VZP. 

Žádost o změnu pojišťovny je nutné podat písemně. Osoby samostatně výdělečně činné k přihlášce musí dodat ještě potvrzení o výši záloh, které byly hrazeny předchozí zdravotní pojišťovně. Přihlášku podáte pojišťovně, ke které chcete přejít, ta vás pak následně od předchozí pojišťovny odhlásí.

Brand24

Nezapomeňte vrátit staré pojišťovně průkaz

Pokud jste v pozici zaměstnavatele a svou zdravotní pojišťovnu se rozhodne změnit váš zaměstnanec, nezapomeňte, že musíte svému zaměstnanci vystavit potvrzení, že jste od něj převzali oznámení o změně zdravotní pojišťovny. 

Se změnou zdravotní pojišťovny navíc souvisí i další povinnost. Své původní zdravotní pojišťovně musíte vrátit průkaz, a to nejpozději do 8 dnů od změny pojišťovny. Vyplývá to z § 12 zákona o veřejném zdravotní pojištění

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).