Hlavní navigace

Dvě miliardy korun pro podnikatele z programu Eko-energie

13. 11. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Až dvě miliardy koruny jsou připraveny v programu EKO-ENERGIE. Již od zítřka do konce února 2009 mohou podnikatelé posílat registrační žádost o tyto dotace. Program Eko-energie je součástí Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) a navazuje na úspěšné programy z minulého programovacího období – Obnovitelné zdroje energie (OZE) a Úspory energie.

Cílem programu EKO-ENERGIE je podpořit aktivitu podnikatelů v oblasti snižování energetické náročnosti výroby a spotřeby primárních energetických zdrojů. Snižování energetické náročnosti výroby vede růstu konkurenceschop­nosti českého průmyslu, říká k programu Lukáš Vymětal, ředitel divize Strukturální fondy agentury CzechInvest.

Program Eko-energie podporuje především využití obnovitelných a druhotných energetických zdrojů, tedy výstavbu a rekonstrukci výrobních zařízení na výrobu a rozvod elektrické energie a tepla, které k výrobě využívají vodu, biomasu a druhotné zdroje energie. Dotaci mohou získat i ti, kteří modernizují stávající zařízení na výrobu energie pro vlastní potřebu, zavádí a modernizují systémy měření a regulace a další.

O dotaci mohou požádat jako malé a střední podniky (MSP) tak i podniky velké, pokud se zapojí do činnosti při zvyšování účinnosti při výrobě, přenosu a spotřebě energie. Na jeden projekt mohou žadatelé získat dotaci ve výši půl milionu až 100 milionů korun, dotace může pokrýt náklady projektu z 30 až 60 %, podle podmínek výzvy a regionální mapy intenzity veřejné podpory platné pro období 2007–2013.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).