Hlavní navigace

Nový fígl mobilního byznysu. Zneužívá prémiové smsky

20. 10. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 329515
Nový trik mobilního byznysu. Zasílání SMS tvářících se jako flirtování. Kdo na ni odpoví, musí platit. Kdo přesně na tom vydělá, není lehké zjistit.

Zasílání esemesek z prémiového čísla, které se tváří jako osobní a vyzývají k odpovědi, jež vyjde na 50 Kč. To je nový fígl českého pornoprůmyslu, který zneužívá zvědavost českých uživatelů mobilních telefonů. Začínají jim chodit nevyžádané krátké textové zprávy (SMS), konkrétní případ se týká čísla 909 88 50. Z ničeho nic mi začaly chodit smsky, u kterých jsem nepochopil, o co se jedná, hlavně to číslo mi připadalo divné, tak jsem raději neodpovídal, uvedl pro server Podnikatel.cz čtenář, který se nepřál být jmenován.

SMS za korunu i pět stovek

Prémium SMS Dimoco

Textové zprávy jsou vždy nepodepsané a podle popisu nabádají příjemce k odpovědi. Celý systém je důkladně propracovaný. Nejdříve přijde smska, která uvede příjemce v omyl, že má nějakou obdivovatelku, která si s ním chce dopisovat. Když nereaguje, dorazí zpráva s tím, že obdivovatelka má skvělé privátní fotky, ale příjemce jí musí poslat svoji MMS, čímž se vytváří dojem, že příjemce dostane něco za něco. Pokud ani v tomto případě příjemce neodpoví, dožaduje se údajná obdivovatelka vysvětlení, proč příjemce neodpovídá (viz obrázek). Pokud by však příjemce smsky na jakoukoli příchozí smsku odpověděl, byl by okamžitě o 50 Kč lehčí. Informace o tom, kdo premium SMS provozuje a kolik bude uživatel platit, však v SMS chybí.

Premium SMS a Premium MMS

Podle Obecných pravidel pro poskytování Služeb prostřednictvím Premium SMS a Premium MMS (kodexu těchto služeb), vydaných Asociací provozovatelů mobilních sítí, jsou to SMS/MMS odeslané Zákazníky na určené krátké kódy – Short code – případně Zákazníkům z těchto kódů doručené. Za tyto SMS/MMS účtují Operátoři Zákazníkům stanovenou částku, která je shodná pro Zákazníky všech operátorů a která pokrývá cenu Služby (tj. je běžně vyšší než tarifní cena SMS/MMS).

Může se přitom jednat o deset korun, padesát, ale také několik set korun. Rozpoznat, kolik bude zpráva stát, je přitom velmi jednoduché. Ve struktuře čísla je cenou poslední dvojčíslí nebo trojčíslí. U čísla 909 88 50 se ceně rovná číslo 50, např. u čísla 907 13 500 je cenou číslo 500. Samo číslo 909 přitom označuje oblast erotiky.

Uvedený kodex také zmiňuje pravidlo, že mají být zákazníci pravdivě informováni o poskytované službě, poskytovatel také musí uvádět své údaje. Je zejména nepřijatelné klamat Zákazníka nebo potenciálního Zákazníka nepřesností, dvojsmyslností, zveličováním nebo opomenutím informací, stojí v kodexu. Pokud takové informace v SMS nejsou, mohlo by to podle Ivana Novotného z Asociace provozovatelů mobilních sítí být porušení kodexu. Přesnější informaci však slíbil Novotný poskytnout až po nejbližším jednání asociace.

Dimoco: Zajišťujeme jen technickou stránku

Podle informací společnosti Vodafone, u které se server Podnikatel.cz informoval na její infolince, provozuje telefonní číslo 909 88 50 společnost Dimoco. Tato společnost dle informací operátora Vodafone poskytuje erotické chaty a seznamky. Dle informací operátorky Dimoco však tato společnost zajišťuje pouze technickou stránku přenosu služeb. Se samotným provozováním erotických služeb údajně nemá nic společného a popis služeb definovaný společností Vodafone odmítá: My zajišťujeme pouze technickou stránku věci. Pokud nám příjemce zprávy sdělí své telefonní číslo, jsme schopni zasílání smsek zablokovat, řekla serveru Podnikatel.cz operátorka společnosti Dimoco.

Na webové stránce Platmobilem.cz, kterou provozuje Asociace provozovatelů mobilních sítí, je veřejně přístupná databáze čísel určených pro posílání Premium SMS a jejich provozovatelů. Společnost DIMOCO Czech s.r.o je u telefonního čísla 909 88 50 uvedená jako provozovatel obsahu. Typem služby (jedná se o Premium SMS) navázané na číslo je “Erotika – Soft a Hard, Chaty, Zpoplatnění přístupu k erotickým službám”.

Podle operátorky se zřejmě čtenář zaregistroval na některé z erotických seznamek, z níž mu nyní chodí dané smsky. Takovou registraci však čtenář zcela odmítá. Podnikatel.cz proto vyzval společnost Dimoco, aby konkrétně upřesnila, u jaké služby je příchozí telefonní číslo registrováno. Tuto informaci však společnost Dimoco doteď i přes příslib neuvedla.

Při opakovaném telefonátu operátorka zopakovala, že SMS mohou na dané číslo chodit pouze po registraci na příslušné webové stránce a také poté, co majitel čísla odešle potvrzovací SMS. Není proto podle ní možné ani to, aby někdo cizí telefon zneužil. Výpis hovorů i zaslaných SMS dotčeného čtenáře, který má server Podnikatel.cz k dispozici, však jakékoli registraci i potvrzení takové služby odporuje.

Tvrzení proti tvrzení

Společnost Dimoco není díky svým aktivitám neznámá. Na SMS podvody spojené s firmou Dimoco upozornila už v prosinci loňského roku Mladá fronta DNES. Tehdy se jednalo o soutěžní SMS.

Stížnosti na Dimoco, respektive jím využívaná čísla, se objevují i v internetových diskusích. Na fóru serveru Mobilmania.cz na SMS z čísla 909 88 50 upozorňuje jeden z uživatelů a dodává: Nikde jsem se neregistroval, začalo to chodit samo. Na smsky typu ´stáhněte si do mobilu´zásadně nereaguji. Jenže někdy i odmítavá reakce je touto firmou použita k zaslání prémiové SMS, což se patrně stalo i v mém případě. Již toto zaslání znamená, že si firma účtuje tuto příchozí SMS nejvyšší možnou částkou 79,–Kč, kterou operátor ochotně zahrne do svého účtu. Pak není možné dohledat žádným způsobem způsob komunikace a v tom spatřuji problém, že tyto transakce nejsou kontrolovány a vy se stáváte hříčkou v rukou podvodníka Dimoco, uvádí jiný uživatel v diskusi na webu Poradte.cz.

ebf 24 - tip duben

Díky diskusím na netu lze také zjistit, že číslo 909 88 50 využívá například server Flirtbook.cz. Jako provozovatele web uvádí společnost 21th Century Network Solution Inc. z Panama City. Web přitom běží na serveru Dimoco v rakouském Brunnu. Zároveň držitelem doménového jména Flirtbook.cz je First Mobile Affiliate, s.r.o. Společnost je registrovaná na Slovensku (má základní jmění 32 tisíc eur) a jejími společníky jsou i Gerald Tauchner a Roland Tauchner. Bratři Tauchnerové jsou zároveň jednatelé Dimoco Czech s.r.o., jehož jediným společníkem je rakouské Dimoco.

R. P. z First Mobile Affiliate při telefonickém rozhovoru vlastnictví domény potvrdil, spojení aktuálních SMS s Flirtbookem.cz však odmítá. Podle něj už služba není aktivní, protože se společnosti nevyplatila, zablokovala ji. Upozorňuje zároveň, že kontaktní číslo 909 88 50 využívají i jiné obdobné servery, například Flirtpoint.cz (s kontaktní adresou v Německu). Také R. P. však tvrdí, že bez aktivní registrace není možné, aby někomu na mobil podobné SMS chodily. Uvádí, že zná mnoho případů, kdy se lidé zaregistrují, ale když jim přijde vysoký výpis za mobilní služby, k registraci se neznají. Čtenář serveru Podnikatel.cz však trvá na svém: Nikam jsem se neregistroval.

Informaci pro účastníky pro volání na telefonní čísla začínající číslicí 9 zveřejnil také Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Majitel telefonního čísla může podat stížnost na Českou obchodní inspekci, pokud podle něj není v SMS dostatečná informace o ceně. Zároveň dává ČTÚ návod, jak postupovat v případě nesouhlasu v vyúčtováním od mobilního operátora v souvislosti s Premium SMS.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).