Hlavní navigace

Od roku 2016 by mohly být opět jen dvě sazby DPH

22. 9. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: isifa.com, podle licence: Rights Managed
Tři sazby daně z přidané hodnoty vydrží maximálně dva roky. Dvě budou zavedeny společně s elektronickou evidencí tržeb od roku 2016.

Od roku 2016 by mohly být opět jen dvě sazby DPH. Momentálně platí základní sazba 21 % a snížená 15%. Návrh na zavedení třetí, desetiprocentní sazby DPH, míří ke schválení. Sazba má platit od příštího roku a vztahovat se bude na knihy, léky a kojeneckou výživu. Tři sazby daně z přidané hodnoty by ale měly platit jen po dobu dvou let. Takový je plán ministerstva financí. Už za dva roky by se prostřední 15% sazba měla snížit na 10 %. 

Psali jsme: Přepisujte cenovky, třetí sazba DPH je na zdárné cestě ke schválení

Ilustrační obrázek.
Autor: isifa.com, podle licence: Rights Managed

Od roku 2016 bychom měli mít znovu jen dvě sazby DPH. Prostřední 15% sazba klesne na 10 %. 

Sladit ty sazby, v podstatě snížit tu prostřední, to, si myslím, je otázka poměrně blízké budoucnosti, uvedla v České televizi to uvedla náměstkyně Simona Hornochová, náměstkyně ministra financí a dodala: Státní rozpočet pořád ještě nebude připravený sladit ty sazby na jednu. Když se podíváte po Evropě, tak je minimum států, které mají jednu sazbu DPH. Dvě sazby daně z přidané hodnoty by tak mohly opět platit od roku 2016 v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb. O tom už dříve mluvil šéf státní pokladny Andrej Babiš. Podrobnosti v článku Babiš prosazuje třetí sazbu DPH, za ideální stav ale považuje pouze sazby dvě.

Teď je ale na programu dne zavedení třetí sazby. Vláda si od ní slibuje snížení cen pro koncové spotřebitele. Nižším zdaněním kojenecké výživy a potravin pro malé děti chce podpořit rodiny s dětmi. V případě knih se nebude nová sazba vztahovat na publikace, kde bude reklama přesahovat 50 % plochy. Zavedení třetí sazby DPH podle ekonomů ale zkomplikuje daňový systém, navíc není jisté, že povede ke zlevnění položek zařazených do této sazby. Více o tom v textu Zavedení třetí sazby DPH bude sedmou změnou sazeb DPH za 20 let.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).