Hlavní navigace

S úřady půjde komunikovat jen elektronicky. Naučte se s datovou schránkou

3. 5. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: www.SXC.hu
Polovina firem stále není připravena na rozšířenou komunikaci s úřady přes datové schránky. Jejich použití přitom bude od ledna povinné.

Od začátku příštího roku bude elektronická komunikace firem s úřady převážně jen záležitostí datových schránek. U mnoha úkonů bude povinná a úřady nebudou akceptovat podání v listinné podobě. Realita je dnes ale taková, že 45 % firem se na tuto změnu zatím vůbec nepřipravuje. Vyplynulo to z dubnového průzkumu Komory certifikovaných účetních. Problémem se pro mnoho podnikatelů a firem může stát to, že celá z nich o chystaném rozšíření využívání datových schránek neví. Datovou schránku přitom vůbec nevyužívá ještě stále kolem 9 % firem, což představuje až 33 000 organizací.

Datové schránky využívá pro komunikaci 75 % podniků. V drtivé většině případů ale pouze ve vztahu s úřady. Na komunikaci s dalšími právnickými osobami datovou schránku využívá jen 3,5 % dotázaných. Přitom více než polovina firem uznává, že taková forma komunikace je levnější než klasická pošta nebo kurýr.

Novinky v používání datových schránek

Ilustrační obrázek
Autor: www.SXC.hu

Polovina firem stále není připravena na rozšířenou komunikaci s úřady přes datové schránky.

Jako problém vnímají firmy v souvislosti s datovými schránkami archivaci datových zpráv. Téměř 44 % firem podle výsledků našeho průzkumu nemá uchovávání takovéto komunikace zatím vyřešeno a to může v budoucnu představovat další nemalý problém, uvádí Petr Hojsák z Komory certifikovaných účetních. Provozovatel systému, Česká pošta, si problému byla vědoma a proto nově nabízí několik praktických úprav. Datové schránky jsou uživatelsky přívětivější a zároveň i levnější.   

Datový trezor

Jde o službu, která řeší výše uvedený problém. Zajišťuje uchovávání datových zpráv přímo v datové schránce nad rámec zákonem stanovených 90 dní, zcela automaticky a bez zásahu uživatele. Ten si může vybrat až z devíti různých kapacit trezoru od 50 až do 5 000 zpráv a z různých dob uložení od 6 do 24 měsíců. Tuto službu je možné objednat přímo z Informačního systému datových schránek a k dispozici je i jednoduchý elektronický rádce, který poradí s výběrem vhodné varianty služby. Česká pošta nabízí možnost vyzkoušení Datového trezoru všem stávajícím uživatelům zdarma. V tuto chvíli je služba Datový trezor zdarma aktivována u všech datových schránek. Noví uživatelé, kteří si svou datovou schránku chtějí teprve zřídit, budou mít po dobu až 6 měsíců volně k dispozici Datový trezor o kapacitě 50 zpráv k vyzkoušení.

Kreditní systém

Novinkou je také zavedení takzvaného kreditního systému datových schránek. Dosud bylo možné doplňkové služby využívat pouze na základě uzavřené smlouvy. S pomocí kreditního systému je teď možné prodloužit platnost datových zpráv uložením v Datovém trezoru nebo pohodlně a prokazatelně odesílat Poštovní datové zprávy do datových schránek fyzických, právnických nebo podnikajících fyzických osob, bez uzavírání smlouvy. Tedy jednoduše a rychle. Kredit je možné dobít pomocí odkazu přímo v datové schránce. V souvislosti se zavedenými změnami došlo také ke snížení cen až o 50 %. Datové zprávy lze například archivovat už od 30 korun s DPH za měsíc.

Content First

Poštovní datové zprávy

Vedle zasílání a příjmu datových zpráv od úřadů, které je zdarma, nabízí schránky i zasílání datových zpráv mezi soukromými subjekty. Tento produkt je v podstatě elektronickou obdobou doporučeného dopisu. Na rozdíl od emailu nabízí jasnou garanci doručení, přesnou identifikaci odesílatele i adresáta a je tedy vhodný pro elektronické zasílání faktur, smluv a dalších důležitých dokumentů.

Datové schránky v číslech 

  • uživatelé odeslali již 128 milionů datových zpráv 
  • díky datovým schránkám ušetřili 3,25 miliardy korun 
  • bylo zřízeno přes 516 000 datových schránek orgánů veřejné moci, právnických osob, fyzických osob a podnikajících fyzických osob 
  • uživatelé denně odešlou přibližně 200 000 zpráv, měsíčně výrazně přes 4 miliony 
  • průměrná úspěšnost doručení přihlášením je přes 97,3 %

Datové schránky jsou elektronické úložiště určené ke vzájemné úřední komunikaci občanů i firem se státem, ke komunikaci občanů i firem mezi sebou a mezi orgány veřejné moci. Datovou schránku mají ze zákona zřízenou orgány veřejné moci, právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku a také advokáti a daňoví poradci. Živnostníci, fyzické osoby a právnické osoby nezapsané v obchodním rejstříku si mohou o její zřízení požádat. Absolutní počet odeslaných zpráv spolu s téměř maximálním počtem zpráv aktivně vyzvednutých dokazuje, že naprostá většina uživatelů nemá s jejich obsluhou problémy a schránky pravidelně využívá. Správcem Informačního systému datových schránek je Ministerstvo vnitra, provozovatelem je Česká pošta.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).