Hlavní navigace

Účtenková loterie zřejmě zmizí v propadlišti dějin. Zelenou má evidence tržeb

11. 8. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Nový systém elektronické evidence tržeb je jednou z hlavních priorit ministerstva financí. Účtenková loterie není pro ministra Andreje Babiše dogma.

Ministerstvo financí nelpí na zavedení účtenkové loterie, o které se hodně mluvilo při nástupu současné vládní garnitury. Zaznělo to na společném jednání zástupců resortu a Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Naopak pokračují přípravy na spuštění elektronické evidence tržeb, a to podle takzvaného chorvatského systému. Tedy tak, aby to bylo jednoduché a levné. Elektronický systém navržený ministerstvem financí podporujeme. Jedná se zatím o nejrozumnější variantu, která v zásadě nikoho ani administrativně, ani finančně příliš nezatíží. Systém bude na základě jednoduché komunikace na bázi mobilních telefonů nebo podobných zařízení, uvedl za Asociaci její předseda Karel Havlíček

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com

Ministerstvo financí připravuje rozjezd elektronické evidence tržeb. Na účtenkovou loterii asi vůbec nedojde. 

Na druhou stranu ale upozorňuje, že se jedná o jeden z největších zásahů do malého podnikání v posledních letech a je třeba připravit opravdu precizní jízdní řád. Asociace malých a středních podniků a živnostínků ČR doporučuje ne plošné, ale postupné zavádění systému elektronické evidence. Ministerstvo teď pracuje na plánu pzavádění z něhož bude jasné, kdy bude možné spustit testovací provoz u prvních desítek podnikatelů. Asociace připravuje testovací režim pro první obchody a restaurace a současně se společností MAKRO rozjíždí projekt implementace celého elektronického režimu do desítek tisíc maloobchodních a restauračních jednotek.

Dále čtěte: Zvyšuje účtenková loterie výběr daní? Na Slovensku pouze o „pár drobných“

skoleni_15_4

Elektronická evidence tržeb je specifická záležitost, která se dotkne široké podnikatelské veřejnosti. Považuji za koncepční, aby v rámci přípravy věcného záměru zákona probíhaly takovéto diskuse. Jsme v procesu přemýšlení a potřebujeme zpětnou vazbu, abychom dokázali postihnout všechny aspekty a rizika, správně předem nastavit parametry celého systému tak, aby nám přinášel požadovaný efekt a zároveň nezatížil podnikatele tam, kde to není nutné, komentuje přípravy náměstkyně ministra financí Simona Hornochová. Kromě Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR na zavádění systému s ministerstvem pracují Finanční správa, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, Hospodářská komora ČR a další instituce.

Elektronická evidence tržeb je jedním z nástrojů boje proti daňovým únikům, který by měl být zaveden od roku 2016. Finanční správa díky novému systému bude moci on-line sledovat tržby podnikatelů a efektivně postihovat nepoctivce. Po jeho zavedení neplatiči daní ztratí svoji konkurenční výhodu. Celý systém by pro podnikatele měl být jednoduchý a co nejméně zatěžující.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).